turatie mai mare = lubrefiere mai buna ( a nu se intelege ca trebuie sa mergem cu 6000 de ture
Insa iarna stim ca atunci cand este frig metalul se contracta, la temperaturi mari se dilata.
Parerea mea proprie e ca nu conteaza chiar asa de mult daca mergi cu 3 mii sau cu 2 mii de ture cu motorul rece sincer vorbind. Intr-adevar, nu este de preferat sa ii dai talpa cu motorul rece pentru ca totusi pistoanele trec prea repede de la 0 grade la temeperatura de lucru normala, iar daca afara sunt -20 de grade chiar nu e recomandat.
Insa apara si un 'dar'. Evident ca atunci cand afara sunt sub 3 grade poate fi gheata pe jos si trebe sa iti lipseasca o doaga sa o calci ca vara, automat o calci mai incet si cresterea in turatie se face mai incet. Sincer nu stiu care e ala de ii da talpa de pe loc la 0 grade in afara de mine care m-am invartit o data cu masina pe gheata si acum spun 'nu merci
Prin urmare ii dau in parte dreptate lui mituc, e corect ce spune el.
Asta cu mers in trepte inferioare pe timp de iarna e pentru altceva: frana de motor. Evident ca atunci cand vrei o scadere mai accelerata a vitezei iarna e de preferat sa mergi intr-o treapta mai mica pentru ca atunci cand iei talpa de pe acceleratie masina sa decelereze imediat (asta daca ti-e lene sa retrogradezi treapta de viteza). Oricum la drum intins nu vad care este ala cu c4 sa mearga intr-a 3-a cu 90 la ora