Ajutor, sfaturi legat de sistemul de suspensie

Discutii generale,ce cumparam, de unde cumparam, de ce cumparam, ce dotari, ce motorizari etc
vortex07

Ajutor, sfaturi legat de sistemul de suspensie

Mesaj de vortex07 »

Salut!
Aparent invadez forumul! :)
Stiu ca exista o gramada de threaduri pe tema arcuri sport, dar problema mea e mai delicata.
Situatia mea este urmatoarea:
Mi-am achizitionat un C4 coupe 1,6i second, si dupa o consultare la service s-a constatat ca amortizoarele din fata sunt varza, deci trebuie schimbate, si aparent si un amortizor din spate e pe moarte... deci si acolo ar fi bine de schimbat ambele.
In viitor aveam planuri pt schimbarea arcurilor cu unele sport, si acum sunt cam in dilema ce sa fac. Optiunile sunt urmatoarele:

1) schimb momentan amortizoarele din fata ca acela ar fi cel mai urgent, si cu asta basta. Oferta cea mai buna e 230 RON/ amortizor, marca Monroe, cica ar fi pe gaz (mecanicul mi-a zis ca astea sunt mai bune decat cele cu ulei)

2) imi pun un kit complet de suspensie sport, inclusiv arcuri si amortizoare fata-spate... asta daca gasesc ceva (tot kitul) pana la 300 euro (mai mult nu asi investi acuma). Mentionez ca kitul sport ar fi mai mult pt look decat pt performanta. In proportie de 98% circul doar in oras, de obicei pana la locul de munca si acasa (viteza medie ultima saptamana 24km/h :mrgreen: ) . Deci daca fac asta, atunci o fac pt tuning exterior si nu pt performanta.. ca si comfort prefer o suspensie mai moale, deci amortizoare + arcuri sport ar putea sa fie prea rigida pt gustul meu. O alta problema ar fi faptul ca vine iarna, si daca ma duc cu masina la schi, o sa fie prea lasata pt conditiile de teren, si aici am ajuns la punctul urmator...

3) nu fac nimic si astept pana-n primavara, cand o sa-mi schimb amortizoarele si arcurile.

Voi ce parere aveti? Gasesc un kit decent la 300 euro? Daca da, unde si la ce pret? (nu sunt din buc deci ma intereseaza web-shopuri sau ceva de genul) Acuma nu am asteptari ca la banii astia sa fie einbach sau billstein (repet, nu vreau tuning de performanta) dar nici ceva slab!

PS: Pt cei care se intreaba de ce am stabilit bugetul de 300 euro: deocamdata daca fac socoteala la cele 4 amortizoare Monroe + arcuri Apex (700 RON, daca am vazut bine pe forum) atunci ajung la 170 RON... acceptabil daca nu vreau sa mananc luna asta! :mrgreen: Asi accepta varianta mai ieftina chiar daca nu include piese Apex (dar nici porcarii chinezesti!)
Mihay
Supermoderator

Re: Ajutor, sfaturi legat de sistemul de suspensie

Mesaj de Mihay »

La 300 de euro nu vad ce ai putea lua ...cam putini bani. La 420 poti lua de la http://www.coastadeest.ro" onclick="window.open(this.href);return false; un set de arcuri+amortizoare reglabile pe inaltime identice cu ale lui Bogdan . Nu sunt cele mai confortabile dar am vazut si mai rau :mrgreen: Totusi sunt niste suspensii sport. Dar astfel poti sa ti-o "ridici" cand pleci la ski .
Bogdan
Fondator
Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005

Mesaj de Bogdan »

Amortizoare noi stock + arcuri sport, o sa duc in timp la o uzura a amortizoarelor. Cantareste bine decizia, in functie de cat ai de gand sa tii masina..
E posibil ca in 2 ani sa te lase si amortizoarele astea, depinde cand si unde mergi ..
Cu arcuri normale n-ai nicio problema.
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews
Imagine
vortex07

Mesaj de vortex07 »

cu masina anterioara am umblat 18.000-20.000 km in ultimii patru ani (in total, da) :mrgreen:
De obicei am grija de masina si evit craterele.

Ai cumva coilovers de la V-MAXX? Parca am vazut ca au asa ceva si cei de la PerformanceZone:
http://forum.4tuning.ro/235-promotii-4t ... ezone.html

Poti sa-mi spui te rog cam cum se comporta? Mult mai rigida decat cele stock? (De fapt nu cred ca pot face comparatie, ale mele fiind duse din start poate sunt mai rigide decat cele sport :mrgreen: )

Ce se intampla cand le setezi la o inaltime mai mare? Mentin rigiditatea sau devin mai moi? Este nevoie de un mecanic pt a le seta sau pot sa o fac si eu cu o surubelnita?

O alta intrebare:
Daca ai zis ca nu e recomandat sa-mi pun arcuri sport cu amortizoare stock atunci ce se intampla daca fac eventual invers? (oricum, momentan cel mai important ar fi ca sa-mi schimb amortizoarele).
Deci amortizoare sport + arcuri stock:
1) healthy or not?
2) se lasa masina mai jos? (astfel facand economie la arcuri din pct de ved al "look"-ului)
3) rigiditatea. o sa fie mai rigida masina decat cu arcuri sport + amortizoare stock? banuiesc ca da
Bogdan
Fondator

Mesaj de Bogdan »

Da, de la Vmaxx le am..
Masina este destul de rigida, simti orice, si pe fata destul de zgomotoasa... NU reusesc sa identific insa zgomotele de unde vin, am o vaga impresie ca de la cele 2 arcuri suprapuse ..

Daca o ridici, arcul se comprima, si teoretic ar trebui sa fie mai rigida, dar mie nu mi se pare..parca e un pic mai moale comparat cu momentul in care era cu vreo 1.5cm mai jos!

Masina topaie de spate pe drumuri naspa, si nu se inclina mai deloc..

Pe fata o poti ridica/lasa si tu pe un cric, pe spate insa e greu spre imposibil sa o ridici/lasi doar ridicand-o pe un cric.
Si pe elevator este destul de greu sa faci asta, dar se poate si fara sa demontezi "bratele" suspensiei

Legat de amortizoare sport si arcuri stock, nu stiu daca se potrivesc in primul rand unele cu altele..deci nu stiu sa-ti raspund.

Eu suspensia am luat-o de la coasta de est, si a fost parca 420 EUR daca tin bine minte, si la montat 2 mil parca am platit, fata/spate!
Imagine
Aiurica
Marca si model masina: C4 2.0 VTS by Loeb
Numar Inmatriculare: B 32 WRC

Mesaj de Aiurica »

care e dilema de fapt???
solutia in cazul tau e una singura!
v-max sau oricare alt brand care iti ofera amortizor plus arc sport.

mai ieftin de 420 nu cred ca ai sa gasesti.
By Loeb no.1882 2.0 16 VVT-VTS 180 hp
By Aiurica 1.6 16v 110 hp -Sold
vortex07

Mesaj de vortex07 »

dilema e ca:
1) un kit complet sport ar putea sa fie prea mult pt mine. ma refer la rigiditate. imi place ca suspensia sa fie mai moale dar in acelasi timp as prefera ca masina sa arate mai bine :)

2) timing destul de prost a) financiar b) vine iarna

Am gasit amortizoare Kayaba la 215 RON buc. Am citit undeva pe forum ca acestea ar fi japoneze si parca si OEM.
Ar fi o varianta sa schimb acuma suspensia pe kayaba si sa-mi pun arcuri Apex la primavara (dupa ce se termina sezonul de schi). Asa in total ar fi cam 1560 RON (~360 euroi).
Acuma intrebare e: a) comfort Kayaba+Apex vs coilovers V-Maxx? b) aceeasi intrebare pt partea de performanta. Sunt sigur ca arcurile Apex sunt de calitate, dar nu stiu cat o sa reziste amortizoarele cu ele. Despre V-Maxx mare lucru nu stiu referitor la durabilitate.
Aiurica
Marca si model masina: C4 2.0 VTS by Loeb
Numar Inmatriculare: B 32 WRC

Mesaj de Aiurica »

pai te contrazici daca spui ca iti pui arcuri sport....vei avea parte tot de rigiditate, dar nu ca la coilovers...insa tot mai rigida va deveni...
By Loeb no.1882 2.0 16 VVT-VTS 180 hp
By Aiurica 1.6 16v 110 hp -Sold
WENOX

Mesaj de WENOX »

Am avut arcuri Racing Nick (rosii) pe Logan, in 20.000 de km mi-au terminat amortizoarele stock. Am avut arcuri Apex (galbene) pe Nissan 200SX cu amortizoare stock. In 5000 de km mi-au scos pietrele de la rinichi, despre amortizoare nu zic nimic ca oricum aveau o varsta.
Eu pentru C4 as opta pentru suspensie reglabila. Simplul fapt ca poti sa reglezi inaltimea si duritatea lor, le fac sa fie cea mai buna alegere, sa nu uitam de conditiile de drum.
Daca vrei totusi sa optezi pentru varianta arcuri sport + amortizoare, cumpara si amortizoare sport, e pacat sa pui arcuri pe amortizoare stock noi si sa le distrugi pe urma, sunt bani aruncati. La fel daca pui amortizoare sport cu arcuri stock, sunt sigur ca o sa distrugi amortizoarele, din cate stiu amortizoarele sport ar trebui sa aiba o cursa mai mica decat cele stock, astfel cu arcurile stock ar trebui sa le comprimi total foarte repede si cu niste batai destul de urate. Aici nu sunt 100% sigur ca asa e, dar asa mi se pare logic, eu unul nu as incerca oricum sa fac asa ceva (arc stock + amortizor sport).
Imagine
Bogdan
Fondator

Mesaj de Bogdan »

Ca sa reglezi si inaltimea si duritatea, costa...de la 800 eur in sus lejer!
Imagine
WENOX

Mesaj de WENOX »

Si inaltimea e deajuns, de fapt acolo si e marele avantaj, ca la noi mai treci peste linii ferate, mai ai de urcat cate o ditai bordura, mai intri pe un drum neasfaltat etc.
Imagine
Bogdan
Fondator

Mesaj de Bogdan »

Da..numai ca nu poti sa reglezi chiar asa usor..adica ajungi la o bordura, o masori bine din priviri si zici.."trebuie sa mai ridic masina" si gata ai ridicat-o!
Asta merge doar la suspensia hidraulica/pneumatica si alte nenorociri! Reglajul pe inaltime manual, se face relativ dificil, cel putin pe spate e imposibil fara elevator!
Imagine
WENOX

Mesaj de WENOX »

Asta am inteles, eu ma gandeam sa schimbi setup-ul doar cand stii ca ai nevoie, daca stii ca o freci in oras toata ziua buna ziua, nu cred ca o tii lasata la maxim... cand iesi la un drum mai lung, cu autostrada, portiuni virajate etc. atunci iti pregatesti masina dinainte.
Imagine
Bogdan
Fondator

Mesaj de Bogdan »

Asa ziceam si eu ca voi face, dar cand am vazut ce inseamna reglajul am zis PAS. asa cum e setata acum merge peste tot, dar cu grija mare!
Chiar sambata am rupt niste plastice pe dedesubt cand am vrut sa o bag la cineva in curte..deci repet, atentie cat mai mare!
Imagine
Mihay
Supermoderator

Mesaj de Mihay »

Eu am arcuri apex de aproximativ 1 an si chiar am fost la revizia de 2 ani si nici o problema la amortizoare. Personal consider ca sunt cele mai confortabile dintre arcurile sport care se fac pentru C4 , la egalitate cu KW . Eibach mi se par mai dure decat Apexurile mele
Scrie răspuns

Înapoi la “Citroen C4 Coupe, Berlina & Sedan”