Rulmenti roti C4

Probleme de orice natura, intalnite la C4
george_drop
Marca si model masina: Citroen C4, 1.6i
Numar Inmatriculare: CT 10 DGE

Rulmenti roti C4

Mesaj de george_drop »

Salut,
De aproximativ 2 ani am achizitionat un citroen C4 1.6 benzina.
Am o intrebare legata de rulmentii acestei masini. Daca este o problema generala a lor sau doar la mine se intampla acest lucru.
Masina am cumparat-o de la un prieten, care era plecat din tara mai tot timpul, o stiu de cand o luase din fabrica deci km sunt reali.
La achizitie avea 42.000 de Km, in august 2014. Acum are 82.000.
Ce m-a uimit cel mai tare este ca i-au cedat rulmentii foarte repede as spune. Primul huruit de roti a fost pe la 49.000 de KM. I-am schimbat dreapta fata. Ulterior pe la 70.000 acelasi sunte, dreapta spate. Acum la 82.000 acelasi huruit, tind sa cred ca e pe stanfa fata.
Mie unul mi se pare ca au picat foarte repede. Mentionez ca sunt foarte atent cu ea, evit pe cat posibil orice groapa/denivelare, nu iau gropile cu frana calcata, asta e regula.
Voi ati mai intalnit aceasta problema ? E o buba a lor ?
Jantele sunt cele standard de 16 aliaj, deci nu le-am schimbat dimensiunile sa fii avut efect asupa uzurii rulmentului.
inainte am avut un Opel ASTRA. In peste 140.000 de km nu s-a umblat la niciun rulment si nici nu dadea semne, asta imi da de gandit ca nu e stilul meu de condus ci ori proasta calitate a lor ori ghinionul meu.
Astept raspunsuri de la cei care detin un C4 si daca au avut de-a lungul timpului aceasta problema.
Mersi!
silviu.david
Marca si model masina: Citroen C4 1.6 e-HDI
Numar Inmatriculare: VN xx DAV

Re: Rulmenti roti C4

Mesaj de silviu.david »

E posibil sa fie rulmenții de calitate îndoielnică. Eu am pus pe un focus de la munca vreo 3 rulmenți în 6-7000km. În condițiile în care am schimbat originalul pe la 170k.
Deci nu e exclus. Acum, dacă montajul e făcut oficial cu factura mergi și cere garanția la vânzătorul rulmenților.
Poate fi si un viciu de montaj, încearcă la următorul schimb sa schimbi și service - ul
george_drop

Mesaj de george_drop »

Salut,
Nu are cum sa fie viciu de monaj pentru ca de fiecare data a picat cate unul dintre cei originali :) 2 i am schimbat, urmeaza al treilea....deci ar mai ramne inca unul dintre cei originali, pe stanga spate.
Ma interesa daca si veilalti posesori de citroen c4 au mai inrampinat o astfel de problema.
DjAndr3w
Marca si model masina: Citroen C4 1.6i Berlina-Gri
Numar Inmatriculare: IS 15 EOK

Mesaj de DjAndr3w »

Am 180.000, nu am schimbat niciun rulment pana acum, iar cand vor ceda voi pune tot originali, cei AM fie ei si SKF, cedeaza f repede...
Citroen C4 Berlina 1.6i 16V - 109 Calusei - Gri
Imagine
раскрутка сайтов
wonka jr.
Marca si model masina: Citroen DS3 1.6 hdi 92 cp
Numar Inmatriculare: GL 88 WNK

Mesaj de wonka jr. »

eu am schimbat rulmentul pe stanga fata pe la 198k km. acum am 211k km si e totul ok.

Sent from my iPhone using Tapatalk
DS3 1.6 Hdi 92cp, 30.000km Imagine
ex DS4 So Chic 1.6 VTi 120cp, 67.110 km Imagine
ex C2 VTS 1.6i 125cp, 107.344 km Imagine
ex C4 Coupe VTR 1.6 Hdi 110cp, 216.164 km Imagine
george_drop

Mesaj de george_drop »

Salut,
Inseamna ca eu am ghinion, sau poate ca masina inainte sa o cumpar eu , din cauza ca mai mult a stat decat a mers, or fi prins rugina sau cine stie...
Pana la peste 180 d mii de km, ce probleme semnificative ai mai avut?
Discirile de cate ori le ai schimbat? M ar ajuta aceste informatii sa stiu daca e tinut sau nu :)
Lehel
Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 HDI, 109 CP, 2006
Numar Inmatriculare: HR-22-PAP

Mesaj de Lehel »

Salut George,

Parerea mea e ca ai ghinion. A mea are 155k km si in afara de discuri la spate si placi de frana fata spate nu am schimbat nimica la roti.

Mici probleme au fost si la a mea: clapeta de aer si motorasul de aer conditionat.

In rest numai consumabile ce au fost schimbate.

Eu sunt multumit de aceasta masina!

Lehel

Sent from my iPhone using Tapatalk
george_drop

Mesaj de george_drop »

Hmmmm, sa recapitulez :)
In afara de cei 2 rulmenti schimbati si al 3-lea p cale sa il schimb am mai schimbat urmatoarele:
- Discuri fata+placute fata spate+capete de bara + bielete: Toate astea la 60.000 km.
Acum dupa cum spuneam am cam 84.000 de mii de km.
Inca un simptom ciudat, cand virez de volan stanga dreapta la viteza mica sau pe loc se aude o mica bataie infundata :(...sper sa nu fie din caseta...si sa fie vreo bucsa de pe coloana de directie sau ceva de genul.
- Servodirectia este foarte tare...
- Puntea spate e foarte rigida, cand iau gropi zici ca se rupe masina, poate or fi si amortizoarele spate duse si de aceea pocneste in halul asta.
Cam multe spun eu :) pentru 84 mii km. Si sunt 100% reali! Masina a fost luata din fabrica sun ochii mei...ulterior achizitionand o eu.
As fi super interesat sa vad un alt C4 similar cu al meu sa il vad in ce stadiu este :).
silviu.david
Marca si model masina: Citroen C4 1.6 e-HDI
Numar Inmatriculare: VN xx DAV

Mesaj de silviu.david »

Se pare ca a luat-o "boala rulmentilor" și pe a mea. Stg fata face un zgomot, ca și Cum ar fula cauciucul. Am fost la vulcanizare unde am schimbat gumele de iarna cu cele de vara, am schimbat guma stânga fata cu spate și tot se aude (cam intre 30 și 60km/h). Meseriașul de la vulcanizare zice ca e rulmentul sau planetara, așa ca joi sunt la service sa văd ce zic mecanicii.
"Ezact" înainte de a pleca în concediu!
george_drop

Mesaj de george_drop »

Salut,
Exact asa a avut si a mea simptomele, intre 30-60 km la ora se auzea cel mai tare.
Pe fata dreapta, cei de service mi-au recomandat sa il schimb si pe cel din cutie, unde se prinde planetara, mai ales ca tot umbla acolo si nu avea sens sa il lase si pe ala. Plus ca acest rulment a fost vreo 30 de ron si inca 30 de ron manopera in plus.
Pe rulmentul de la roata am dat 200 de RON+ala din cutie 30 de ron + 150 manopera totala. De atunci am scapat de sunetul fata dreapta, au aparut altele :).
Da-ne si noua un rspuns dupa ce rezolvi problema, cu ce ai schimbat si cat te - a costat :).
Numai bine in rest !
berty
Marca si model masina: C4 1.6HDi

Mesaj de berty »

Same problem happened to me.
Prima data rulment fata dreapta (am schimbat si pe spate cu tot cu discuri preventiv). Dupa nici 6 luni a inceput pe fata stanga, dupa 40 kmh se auzea, la 75 avea mmomentul maxim iar la 90 cel minim. In momentul de fata doar rulmentul de la planetara a ramas cel original. Sper sa tina macar 50-60.000 cei de la skf..
Citroen C4 1.6HDi 110 FAP coupe
george_drop

Mesaj de george_drop »

Hmmm :D incep sa nu mai simt atat de ghinionist.....deci rulmentii sunt de 2 bani....sau dimensiunile rotilor nu sunt proiectate pentru a fi pe 16 ...o posibila cauza a stricarii lor atat de des.
Cei care ati avut probleme ? Aveti jantele pe 16 sau pe 15 ?
mecaboy
Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 i

Mesaj de mecaboy »

Buna seara,

In primul rand ca si regula generala trebuie sa te asiguri ca piulita capatului de planetara si al patoului fuzeta sunt stranse la cuplu conform manualului de service. De ce spun asta? Rulmentul este construit din 3 inele, 2 interioare si unul exterior. In mod special la rulmentii cu bile, cele doua inele sunt blocate prin coliviile de plastic, practic cat sa nu cada si sa nu se distruga etansarile pana in montaj. Lasand de-o parte forta de presare care intradevar este mare, in cazul in care piulita nu este stransa la cuplu, inelele interioare tind sa se indeparteze unul de celalalt, asta inseamna ca bilele nu vor mai urma calea "naturala" de rulare = zgomot => joc => distrugere rulment.

La rulmentii conici cele doua inele sunt blocate prin intermediul unui inel de tip U, care practic blocheaza cele doua inele intre ele, si acolo este aceasi poveste.

Ca regula generala, acolo unde ai rulmenti cu corpuri de rostogolire conice(puntea spate), in momentul in care strangi piulita platoului fuzeta, obligatoriu rulmentul (adica asamblul tambur rulment sau disc rulment, mai concret moyeu tambour/ moyeu disc) se va roti in sensul invers de strangere al piulitei, in acest fel te asiguri ca nu exista nici un rist sa blochezi corpurile de rostogolire.

Una peste alta, pe langa calitatea care poate fi proasta a rulmentilor, trebuie tinut cont de cum se face schimbarea rulmentilor.

Sa nu mai vorbim de rulmenti scosi de pe butuc cu flexul #-o, incalzirea pf. pentru scoaterea acestora sau a platoului fuzeta.

Nu in ultimul rand, eu stiu ca intr-un asamblu rulment portfuzeta se vor face maxim 3 presari (P.S. Nu uitati de presarea din fabrica, practic puteti schimba de 2 ori rulmentii). fenomenul este simplu, la orice presare depresare diametrul portfuzetei va creste iar efortul de presare va scadea.

O poza oarecare cu un rulment in care sunt evidentiate cele doua inele interioare:

Imagine
berty
Marca si model masina: C4 1.6HDi

Mesaj de berty »

Nu stiu daca diametrul rotii are importanta. Eu mult timp am avut pe 17, iar din aceasta iarna gumele de iarna stau pe 16, doar vara pe 17 (din considerente financiare trebuie sa recunosc).
Citroen C4 1.6HDi 110 FAP coupe
mecaboy
Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 i

Mesaj de mecaboy »

Diametrul nu are treaba, mai ales ca cel putin in cartea mea este specificata si roata pe 17 (cei de la rar au adaugat remarca :glasses ), dar foarte important este deportul rotii, practic distanta dintre centrul rotii si centrul rulmentului. Ideal este ca cele 2 centre sa se suprapuna, in practica nu exista asta dar cu cat distanta dintre cele 2 centre este mai mare, cu atat eforturile nu sunt uniform distribuite si duce la uzura prematura.
Scrie răspuns

Înapoi la “Probleme C4”