Ma numesc Bogdan, si as vrea sa va prezint Negruțul. Este un C4 Picasso 1.6 HDI FAP 112 CP, fabricat in 2011. Masina este adusa din Franta in septembrie 2014, iar din 15.09.2014 se afla in proprietatea mea.
A fost cumparata de la Oradea, provenind de la o licitatie. Pot sa spun ca am indragit aceasta masina inca de la aparitia ei, ocazie cu care am facut un drivetest. Mai am un Citroen Xsara, iar in familie un Pug 307. Acestea sunt benzinare de 1.6, fabricate in 2003 respectiv 2004, achizitionate de noi si inmatriculate in 2004, respectiv 2005.
Dar sa revenim la Negruț. Nevoia de o masina mai spatioasa a venit odata cu cresterea celui de-al doilea copil care nu mai vroia sa stea in spatele meu. Am 1,94 m si undeva la 135 kg. Asa ca dupa un concediu in Lefkada cu Pug-ul a trebuit sa incep cautarile la modul serios a unei masini gen autobuz.
Treaba s-a dovedit mai simpla decat mi-am imaginat. Au iesit rand pe rand din discutie Smax, Sharan, Chrisler si alte conserve, la alegere Xsara inclinand balanta in favoarea Picasso-ului prin faptul ca in 10 ani si 150k km nu a produs nici o surpriza neplacuta.
Am gasit un GP 2008 inmatriculat in Ro, insa avea castigat procesul pentru restituire taxa si, desi nu o recuperase efectiv, trebuia achitata din nou (app. 1000 E). Apoi am cautat pe site-urile vanzari auto si, nu stiu ce, m-a legat pur si simplu de aceasta masina. Am facut un drum de 600 km sa o vad, am condus-o, totul parea ok, functional, consumul parea bun, km (reali) 87.000, taxa mica, euro5 fap, 3 ani vechime, fara mari defecte estetice, dotata bine, culoare ce mie imi place, jante aliaj pe 16 originale in stare ff buna, cauciucuri iarna cam praf.
M-am inteles cu vanzatorul la pret urmand ca el sa faca RAR-ul si sa scoata nr. rosii, iar dupa 1 saptamana m-am dus cu un prieten dupa ea. I-am facut o verificare la Citroen Oradea, totul fiind OK, apoi drumul de 300km spre casa. Cu aceasta ocazie mi-am pierdut neincrederea in motorul ce il consideram mic, am vazut ca duce, am butonat tot ce inseamna dotare si am vazut ca functiona, am folosit tel. si navigatia, totul fiind OK. Muzica suna bine, CC functioneaza, nu a avut erori nu tragea in parti, doar o mica vibratie in volan pe la 135-140km/h ce s-a rezolvat cu o echilibrare.
Ce nu m-a incantat a fost senzorul de ploaie care avea o minte mai deosebita, stergea des iar ulterior intra intr-un fel de avarie ce conducea la o activare a stergatoarelor o data la 5 sec., lucru rezolvat dupa ce am constatat aer intre cauciucul dintre dioda si parbriz. Desi am fost la un centru destul de bine apreciat de reparatii parbrize pentru a lipi guma pe sticla si nu s-a rezolvat decat pe moment. Am trecut la rezolvarea mioritica a problemei si am indepartat cauciucul senzorul functionand ff bine. Un minus il reprezinta doar aburirea intre el si parbriz, ocazie cu care intra iar in acea avarie, dar acest lucru nu s-a intamplat decat odata la un drum scurt pe ploaie la 6 grade.
O a 2-a problema este comanda deschidere geamuri de pe usa soferului, care nu functioneaza corect pentru cele de pe partea stanga. Desi am desfacut-o si curatat-o nu actioneaza corect deschiderea si inchiderea, in special a geamului soferului.
Masina a mai fost odata verificatata la Citroen Timisoara, totul fiind OK. Mai apoi a primit o revizie completa. Pana la momentul acesta am schimbat doar placute frana spate, am mers pe ATe Original, in primavara urmand a primi si papuci de fuga ce sunt deja achizitionati. E vorba de Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 215/55/16 93W, gume ce le am si pe Xsara pe alte dimensiuni si mi-au placut DOT 3814.
In viitorul mai indelungat, sper, va primi o punga lu lichid pentru FAP (la verificare fiind peste 800 ml, insa prezenta ceva scurgeri) atunci cand va da mesajul in bord.
De investit pana acum am facut-o in tavita portbagaj pe model, detector radar modular, protectii prag crom, carcasa cheie, prezoane normale in locul celor antifurt, pachetul legislativ complet si nenumarate spalari si curatari interioare urmare a curateniei excesive din tara noastra. S-au desfundat de asemenea drenajele apa pluviala de sub aparatorile de plastic roata fata, dar asta dupa ce m-am trezit cu o jumatate de galeata de apa pe mocheta si mai ales sub ea in zona pasagerului.
Urmeaza sa ii fac o igienizare interioara completa in primavara (desi masina este curata-vanzatorul aplicand doar un polish exterior) pentru confortul sufletesc, sa vopsesc o parte din bara si bandoul protectie stanga spate (sau toata), fiind atinsa, covorase mocheta, cele de cauciuc desi noi neplacandu-mi ( sunt Lampa speciale pentru Picasso), asa cum am mai spus cauciucuri, punga aditiv si un schimb ulei pe la 10k pentu a stii exact cu ce mergem mai departe (la revizie s-a pus Total Ineo ECS 5W30 si voi continua cu acest ulei).
Pana acum am parcurs in jur de 8.300 km, consumul pe BC fiind de 6,4 l/100km, viteza medie in jur de 64km/h. Am impresia ca acesta este apropiat de consumul la pompa. Viteza maxima care mi-a aratat-o masina a fost de 198 km/h, scurt pe autostrada, dar nu cred ca putea urca mai mult de un 203. Nu este viteza masurata de GPS.
O alta chestie ce am facut-o este instalarea ultimului soft pentru unitatea multimedia si navigatie RNEG si hartile HERE fulleurope decembrie 2014.
Masina va ramane asa cum a iesit din fabrica, fara modificari gen tunning, culori pe capota sau oglinzi, etc. Tehnic se prezinta ok, nu consuma ulei, nu bate nimic, nu inregistreaza erori si sper sa ramana asa.
O singura chestie , dupa o luna si jumatate de frecat in oras, cu stat destul de mult la ralanti si drumuri scurte mi-a aprins service cu mesaj „Risk of particle filter clogging” ce a disparut imediat ce am scos-o afara din oras. Sa fie pe duca FAP-ul sau asa e normal?
Si cateva pozne facute in seara asta, pe fuga.

Drumuri bune,
Bogdan