In 2012, simtind nevoia de o masina personala, am inceput cautarile. Bugetul fiind limitat, aprox 3000-3500 Euro, si optiunile au fost limitate. Initial m-am orientat catre Seat Leon, gasisem niste modele misto, insa nu a fost sa fie....ce gasisem in Bucuresti nu imi placuse.
Apoi am gasit pe net C4 asta care mi-a placut, motor 1.4 16V, 90 de caluti. Anuntul era pe Autovit, 3800 costa masina....un pic peste bugetul meu insa, avand in vedere ca masina era din 2005, m-a incantat. Tot ce se potrivea pana atunci la banii care ii aveam nu trecea de 2002.
Proprietarul era din Ploiesti, masina aflanduse intr-un parc auto. Am sunat sa le zic ca ma duc sa vad masina, in prealabil sunasem la Mihai Stan(Totcitro Serv Ploiesti) sa ma programez si la un test inainte sa o cumpar.
Toate bune si frumoase, masina arata bine, ingrijita....pe exterior are niste elemente revopsite insa, avand in vedere conditiile de trafic din RO, nu stiu ce masina din 2005 are toata vopseaua originala pe ea.
Arata bine, interior ingrijit, nimic rupt sau ars....cand am condus-o prima data a fost ok...franele erau ok, directia la fel....totul parea ok.
Am facut diagnoza, a iesit ok, km erau reali(120000)....nu avea erori. Am reusit sa ma inteleg cu proprietarul la 3700 De Euro, care la preturile din Aprilie 2012, era super ok.
Imediat dupa ce am luat-o am schimbat toate filtrele, fireste si uleiul.......si dupa aprox 3 luni si distributia si bujiile. Lucrarea a fost facuta la Totcitro Ploiesti......preturi rezonabile si servicii foarte bune.Masina mergea foarte bine( in 6 luni am facut aprox 8000 de km)....pana cand au inceput sa apara problemele.
Prima a fost un banal semerig de planetara pe unde scapa uleiul din cutie. Nu mult, insa nu era placut sa vad ca pe unde parcam aparea o mica pata de ulei. Am schimbat semerigul, cu aceeasi ocazie am schimbat si uleiul la cutie ca sa fie o treaba facuta calumea.
Ulterior in Octombrie 2012, fiind la cota 1400 Sinaia, a clacat rulmentul de presiune de la ambreiaj, provocand un zgomot extrem de enervant. Am reusit cu mari eforturi sa ajung inapoi in Bucuresti, cu teama permanenta sa nu cedeze de tot. Dupa o luna in care am redus drumurile cu ea la minim, am strans fondurile necesare sa pun alt ambreiaj. Tot la Ploiesti, am luat Luk, totul ok, o mare diferenta dupa aceea.....pedala mult mai moale si evident, disparitia zgomotului de la rulment.
Fiind impacat cu mine insumi ca am reusit sa schimb majortatea consumabilelor de pe masina am sperat ca am terminat cu vizitele la service....pana cand de Revelion, mai exact de pe 31 Dec... intorcandu-ma spre Bucuresti pe DN1 la 120 Km/h am simtit o mica pierdere de putere si s-a aprins becul galben de antipoluttion fault. Masina era pe pilot automat, am banuit ca era de la benzina si continuat drumul spre Bucuresti. La primul stop cand am vrut sa plec de pe loc am ramas socat

.....parca eram un Olcit 12 Trs vechi de 10 ani....masina mergea groaznic....nu avea putere si exista o vibratie destul de puternica.
Pe 5 ianuarie am reusit sa fac un test lexia cu prietenul alexc4, de unde a rezultat ca nu avea aprindere pe pistonul 3. Am presupus ca e de la bobina...am cumparat o bobina din dezmembrari, insa s-a dovedit ca era ceva mult mai grav.
Ajungand iar la Totcitro dupa niste investigatii din care s-a dovedit ca nu este problema de aprindere am constatat ca era o problema din motor.S-a desfacut chiuloasa care era foarte incarcata. Probabil din cauza benzinei de proasta calitate, desi nu imi inchipui de unde poti sa cumperi benzina care sa iti faca motorul zob. Au fost rectificate supapele, schimbate injectoarele, rectificata chiuloasa si curatata. Apoi, probabil din cauza functionarii anormale a trebuit schimbata si sonda lambda. Cand am schimbat-o am observat ca cea care era pe masina nu era originala, fiind o improvizatie cu o reductie.
Momentan iar am o problema de aprindere, cel mai probabil senzorul de turatii care nu mai functioneaza. O sa comand saptamana asta altul....sper sa fie chiar ultima problema....
Hai ca m-am intins prea mult....atasez si poze cu masina...