Se pare ca am scapat cu viata, deocamdata !
Ieri de dimineata, tocmai inaintea unui drum spre Bucuresti in care doream testarea noii bucati de autostrada Ploiesti - Bucuresti, constiincios, trec pragul unei vulcanizari pentru verificarea si egalizarea presiunii in rotile din fata inainte de a ma aventura cu viteza, pe autostrada.
In momentul in care baiatul dezsurubeaza capacelul de plastic ! de pe valva, i se dezvaluie sub capac direct ventilul, care se mai tinea intr-un sfert de filet de tija valvei. Absolut intrigat si nedumerit, se uita in interiorul capacelului. Ultima bucata din tija valvei, la dessurubare, a ramas in capacel ! Corpul tijei valvei, oxidat - fiind din aluminiu, s-a rupt unde materialul a fost mai sensibil ! Cum a atins ventilul, acesta a zburat in curtea vulcanizarii, gata sa ne scoata ochii, la 2.5 atmosfere si din pricina unghiului (intamplator la parcare, valva a fost pozitionata in jos - asa mi-a facut semn baiatul sa opresc in curte - sa poata lucra comod).
Practic cele 2 bucati de valva mai erau tinute doar de filetul capacelului de plastic !
Am rotile echipate cu senzorii de preiune in pneuri, originali Citroen (2006), adica productie Simenes VDO, motiv pentru care tija valvelor este din aluminiu, fiind pe post de antena intre senzorul electronic din roata si receptorul sistemului de monitorizare a presiunii in pneuri.
Dar se pare ca materialul este unul de foarte slaba calitate. Forumurile sunt pline de sesizari ale unor astfel de aspecte iar ce se scrie in link-ul urmator (in franceza)
http://www.forum-auto.com/pole-techniqu ... 556999.htm , vine sa intareasca afirmatia mea urmatoare:
Aceste valve SUNT UN REAL PERICOL in circulatie. Aveti o atentie sporita in cazul in care masina este echipata cu aceste valve ! Nu cunosc foarte multi posesori de Citroen cu aceste valve insa o gama larga de branduri auto sunt echipate cu ele, dupa cum se vede si in link-ul pe care l-am prezentat mai sus.
Nu vreau sa ma gandesc ce se poate intampla la 130 KM/h, daca cedeaza materialul valvei rotii stanga fata (in cazul meu), din cauza solicitarilor de presiune si a temperaturii mari dezvoltate de frecare, tu fiind pe prima banda de circulatie de la mijlocul autostrazii.
Roata se dezumfla instantaneu, anvelopa se distruge inevitabil iar speranta de viata tinde spre zero, intr-o masina cu 5 stele ENCAP !
Fac un apel la personalul de reprezentante care poate va citi aceste randuri, desigur gandindu-ma in primul rand la Dl. Mugurel, care ne-ar putea spune daca nu cumva exista o campanie de rechemare in service pentru schimbarea tuturor celor 4 tije ale valvelor in vederea sigurantei rutiere ?
Din cate am reusit sa inteleg din cele cateva randuri in franceza din link-ul de mai sus, Siemens, in urma nenumaratelor sesizari a modificat constructia acestei tije a valvei electronice, in ultimii ani.
In momentul asta merg cu semul STOP in bord, pentru ca senzorul este acasa in sertar, dar ma ingrozesc la gandul ca alte 3 tije - aceiasi productie, cu aceiasi vechime, din acelasi material, stau montate pe rotile mele
Sa nu uitam ca vorbim aici de Citroen, insa o lista lunga de masini circula alaturi de noi, cu aceiasi piesa montata, Siemens VDO 9681102280 - S120123004G ; ID: CD0848BE, despre care am mai scris in trecut si
AICI