cum luptam cu oboseala la volan.. metode de kombat

Discutii despre orice legat de masini
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE
Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 HDI
Numar Inmatriculare: BH 57 ELA

Re: cum luptam cu oboseala la volan.. metode de kombat

Mesaj de vlad »

Dupa o nunta a trebuit sa fac un drum de aprox 180 km. L-am facut dupa ce am dormit citeva ore, dar tot m-a luat somnul. Am incercat si opriri, aer cit mai rece, muzica ritmata si la volum mai tare, etc dar degeaba. Pina nu am baut un Redbull nu mi-a trecut. Pe urma ceilalti 100 km ramasi i-am parcurs foarte bine. Deci pe distante de citeva ore energizantul zic ca isi face treaba.
Black pearl, 1,6 HDI, 90 caluti.

ImagineImagineImagineImagine
Bogdan
Fondator
Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005

Mesaj de Bogdan »

Pentru 1500 km parcursi in mare majoritate noaptea, in afara de opriri mai dese, nimic nu si-a facut efectul la mine..
PAradoxal singurul lucru care m-a trezit instant a fost o ninsoare incredibila de la Pitesti la Bucuresti, si tot Bucurestiul sub zapada!
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews
Imagine
spooky
Numar Inmatriculare: B-112-UFO

Mesaj de spooky »

cpv_13 scrie: 1. in primul rand nu sunt portocalii, sunt cu lentila galbena si nu maresc niciun contrast. culoarea galben penetreaza cel mai bine... pe timp de ceata si ploaie. pe timp de noapte... nu recomand.
lentila polarizata previne aparitia reflexiilor si a stralucirii (ai imaginea mai clara)
2. ce faci daca e cald?
4. asta tine de fiecare
7. parerea ta

nu inteleg de ce a trebuit sa raspunzi la postul meu. ideea era sa spuna fiecare ce considera ca e mai bine...
asa cum a zis si Bogdan. e forum.

1. ai dreptate, sunt mai mult galbeni decat portocalii. si da, sunt mai mult pentru ceata si ploaie. am avut ochelari polarizati si sincer, nu stiu daca au avut vreo diferenta in a acumula mai putina oboseala, dar da, reduce o parte din reflexe/straluciri (mai ales iarna si mai ales de pe bordul nostru ultra plat).
2. deschid geamul :) prefer aerul proaspat de afara; eu nu prea circul ziua... in Romania ... si cu atat mai mult evit sa circul cand e soare afara. prefer sa dorm decat sa conduc in soare care ma termina fizic si psihic. dar... cand devine prea cald, dau drumul si la A/C.
4. depinde si nu prea. mie unul imi place o gama diversificata de muzica, intr-un final aleg muzica mai linistita chiar de relaxare, printre care si Budha Bar. e un lucru fizic/stiinfic ca in momentul in care mintea e supusa unei muzici rapide, obosesti mai repede. Pana la urma e vorba de frecventele in care opereaza creierul uman. Nici o muzica prea lenta, care sa te adoarma instant.

iata aici ce au studiat unii:
The type of effect -- loudness and fast paced music causing more aggressive driving and slower more melodious music causing a more relaxed state and therefore calmer driving -- was also discussed and agreed to by most. The main controversy centered around prescriptive recommendations for the driving situation. Some felt strongly that turning off the music all together was the most beneficial action to promote calm and attentive driving. On the other side, the argument was for using music as a calming and at times an agent for reviving energy in order to stay alert.
extras din: How Music Affects Drivers
http://www.soc.hawaii.edu/leonj/409bf98 ... thony.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Altii care au mai studiat problema oboselii la volan:
Tips to avoid driving while tired:

* Stop Driving
* Sleep... take a nap for at least 15 to 20 minutes
* Take frequent breaks at rest areas or Travel Plazas
* Ensure adequate sleep the night before a long trip
* Avoid Alcohol
* Travel with someone and share the driving
* Be aware of the signs that you are tired

To avoid falling asleep at the wheel, motorists are advised to take turns driving or take frequent breaks: Every two hours or 100 miles!

"TRICKS" THAT DO NOT WORK

Opening the window, turning on the air conditioning, or playing loud music are not effective in keeping drivers alert for any extended period of time.
http://www.nysgtsc.state.ny.us/drow-ndx.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Si mai sunt multe alte resurse pe internet:
http://ask.metafilter.com/20544/How-do- ... -the-night" onclick="window.open(this.href);return false;

Unii zic sa nu conduci noaptea. Eu prefer sa conduc noaptea.
La mine e altfel... ora critica la mine e intre 7 si 8 dimineata cu mici variatii... 8-9, depinde... daca ma odihnesc inainte de plecare trec fara probleme peste ora critica cu inca cel putin 12 ore.

Am avut momente cand ma intorceam dupa sute/mii de km si din cauza oboselii, pe autostrada A1 trageam pe dreapta la km 30 (adica mai aveam 20 km pana acasa) si dormeam 10-15 uneori si 30 de minute. Incerc sa trag deobicei intr-o padure si dorm putin. Ma adaptez in functie si de conditiile meteo. Daca e ceata si e dimineata devreme si sunt si obosit, trag pe dreapta si dorm 1-2 ore pana ce dispare ceata.

Discutia e lunga, poti incerca fel de fel de lucruri sa stai treaz. Cel mai sanatos e pauza de somn.
C4 1.6 HDi 110CP SX, gris fer, 299.000 km din 07/2006
Mitsubishi Pajero Sport GLS 2.5TD din 2003 - expeditii offroad
Radioamator YO3INP - Yeasu FT-8900 + antena fixa
Statie CB President Harry III ASC + antena fixa
INFOCON, RUFOn, UFOpedia, Statie Meteo
alex82
Alex Ploiesteanu'
Marca si model masina: Peugeot 407 , 2.0 HDI

Mesaj de alex82 »

ma bag si eu in controversa voastra muzicala :lol:
@cpv ai dreptate cu muzica in cazul in care esti obosit... o muzica ritmata iti face corpul sa fie mai alert
@spooky tu ai dreptate cu muzica in cazul in care nu esti deja obosit , ascultand o muzica de relaxare , nu iti obosesti creierul / organismul asa repede si evident te va lua oboseala mai tarziu... dar daca esti deja obosit si incerci muzica de relaxare , s`ar putea sa fie ultimul lucru care`l mai auzi
Imagine
Se vinde leul - 2.0 HDI 190 cp fara FAP , an 2005
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE
Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 HDI
Numar Inmatriculare: BH 57 ELA

Mesaj de vlad »

De acord cu Alex. Oboseala si muzica relaxanta la volan = somn ... de veci in cel mai rau caz.
Black pearl, 1,6 HDI, 90 caluti.

ImagineImagineImagineImagine
IceRidder
Uichi Sec
Marca si model masina: Citroen C4 1.6HDi 92 cai
Numar Inmatriculare: . . . B 113 RDR

Mesaj de IceRidder »

m-am simtit atat de obosit incat vroiam sa trag pe dreapa chiar in bucuresti si chiar daca mai aveam <10 km pana acasa vroiam sa trag pe dreapta sa dorm in masina. singurul lucru care m-a tinut treaza a fost adrenalina obtinuta din 2-3 liniute.
Marele Alb - 1.6 HDI 90 CP
Mr_kokaa
Maniac
Numar Inmatriculare: TSE

Mesaj de Mr_kokaa »

desi asta poate s-a discutat in "pacate in ale condusului" ma exprim si aici.
sint de acord cu ideea : daca te ai prins ca atipesti la volan = 30 - 40 min somn!

Mi s-a intamplat si mie dupa cativa km la intrarea pe A1 cand ma intorceam de la Valcea. Mi s-a rupt filmu pe banda a 2a si ptr cateva secunde mi s-a parut ca visez sau ca intru intr-o "amorteala". Prima data am zis ca nu e asa si ca mi s-a parut. Apoi am simtit iarasi aceeasi senzatie. |Culmea era ca totul se intimpla in miezul zilei, pe la 1 dupaamiza. Cum eram singur in masina si nimeni nu avea sa ma intretina am tras pe dreapta in Petrom la Cateasca (km92) si mi am pus alarma la ceas sa sune dupa 40 min. Am dormit cu scaunul dat pe spate si dupa ce a sunat alarma am mai papat inca 30 min de somn . Am pierdut 1h20min dar m-am trezit fresh si inca traiesc!

Am observat ca practit pe autostrada viteza de 90-110Km/h ma cam moleseste. Daca ma mentin la 180 nu am nici o problema. :) :ok
viewtopic.php?f=80&t=2102&start=0&st=0& ... foto+video" onclick="window.open(this.href);return false;
janusRO

Mesaj de janusRO »

Mr_kokaa scrie:desi asta poate s-a discutat in "pacate in ale condusului" ma exprim si aici.
sint de acord cu ideea : daca te ai prins ca atipesti la volan = 30 - 40 min somn!

Mi s-a intamplat si mie dupa cativa km la intrarea pe A1 cand ma intorceam de la Valcea. Mi s-a rupt filmu pe banda a 2a si ptr cateva secunde mi s-a parut ca visez sau ca intru intr-o "amorteala". Prima data am zis ca nu e asa si ca mi s-a parut. Apoi am simtit iarasi aceeasi senzatie. |Culmea era ca totul se intimpla in miezul zilei, pe la 1 dupaamiza. Cum eram singur in masina si nimeni nu avea sa ma intretina am tras pe dreapta in Petrom la Cateasca (km92) si mi am pus alarma la ceas sa sune dupa 40 min. Am dormit cu scaunul dat pe spate si dupa ce a sunat alarma am mai papat inca 30 min de somn . Am pierdut 1h20min dar m-am trezit fresh si inca traiesc!

Am observat ca practit pe autostrada viteza de 90-110Km/h ma cam moleseste. Daca ma mentin la 180 nu am nici o problema. :) :ok

Cam asa s-a manifestat si la mine.
Inca imi este greu sa stabilesc daca am atipit cu adevarat sau am oavut o senzatie de scurta "reverie".

Copilotul (sotia) din pacate dormea si ea un somn dulce din care s-a trezit speriata cand am pus frana (deh... m-am speriat si eu la "trezire")

Muzica era oprita. Nu stiu daca m-ar fi ajutat.
Luasem o pauza de cateva minute si facusem o scurta miscare de inviorare dar se pare ca nu a avut un efect suficient de lung..
Chiar cautam sa fac inca o pauza dar nici-un spatiu de servicii nu a fost sufiecient de aproape si ma gandeam ca rezist pana la urmatorul..

GRESIT! Starea de toropeala este PARSIVA rau... [-X

Daca eram pe un drum normal cred ca trageam pe dreapta...
Drive safe! Just drink after, never before! Imagine Imagine

C4 1.4 16v berlina
IceRidder
Uichi Sec
Marca si model masina: Citroen C4 1.6HDi 92 cai
Numar Inmatriculare: . . . B 113 RDR

Mesaj de IceRidder »

Mr_kokaa scrie: Am observat ca practit pe autostrada viteza de 90-110Km/h ma cam moleseste. Daca ma mentin la 180 nu am nici o problema. :) :ok
cum spuneam eu mai sus ... la 180 intervine adrenalina
Marele Alb - 1.6 HDI 90 CP
Tomita
cre8or
Marca si model masina: Citroen C4 coupe noir obsidien vtr pack +
Numar Inmatriculare: . . AG ... OPUS

Mesaj de Tomita »

si eu dimineata de dimineata ma lupt cu somnolenta la volan (dupa amiaza sunt fresh, si chiar la miezul noptii nu am probleme). am avut o singura data trecerea aia spre "amorteala" despre care vorbea kokaa si m-am revigorat imediat. stiu ca pasul urmator era sa ma las sa adorm cu rezultate nefaste.
in rest ma las asa purtat de o stare de moleseala mergand la 80-90kmh...intr-un fel sunt constiennt de ce se intampla in jur in trafic, dar daca as fi supus unei reactii in milisecunde nu as reactiona in timp util.(adica vreun meteorit, avion picat, sau cine ste ce ozn care nu isi pastreaza banda si se urca pe mine din spate.
asta a fost o prezentare de dragul experientei comune urmand trendul celorlalti. dar poate povestirile de genul asta ar trebui sa le bagam in alta parte, sa ramana esentialul la discutia curenta...

oboseala se combate prin odihna :hi

ClubC4: @kokaa...posteaza in ariile corespunzatoare Intalnirilor te rog
Led there b:LIGHT
http://www.facebook.com/OPUSWorkshop

Discutii despre personalizari LED
viewtopic.php?f=49&t=6024

Oferte personalizare cu LED interior-exterior
viewtopic.php?f=95&t=6022&st=0&sk=t&sd=a&hilit=led
DMX
Fan C4
Marca si model masina: Saab

Mesaj de DMX »

1. Fereste-te de unele alimente!

Anumite alimente contin melatonina, un hormon implicat in procesul somnului, si triptofan, un aminoacid care favorizeaza somnolenta. Ele sunt alimentele bogate in amidon (paste, orez, cartofi, paine). Si zaharurile rapide favorizeaza somnul (mierea, bomboanele, dulciurile). Cresterea nivelului de glucoza in sange incita organismul sa produca serotonina, un hormon cu proprietati sedative.

Sfat: adopta o alimentatie mai digesta, bogata in vitamine, si evita alcoolul. In schimb, poti sa bei o cafea la sfarsitul mesei.

2. Atentie la muzica!

Ascultatul radioului sau a unei muzici lente oboseste creierul. Cu cat esti mai obosita, cu atat perceptiile tale scad si sunetele devin astfel si mai monotone, marind riscul sa adormi. Sfat: alege o muzica ritmata sau o emisiune de radio care chiar te intereseaza.

3. Controleaza-ti medicamentele!

Anumite medicamente favorizeaza somnul. Acesta este cazul psihotropelor si benzodiazepinelor, dar si al medicamentelor anti-durere. Sfat: vorbeste cu medicul inainte de a pleca la drum.

4. Ridica piciorul!
Viteza mareste numarul de informatii pe care trebuie sa le proceseze creierul, astfel incat creierul oboseste si isi micsoreaza eficienta. Numarul de semnale care soseste la creier este atat de mare si de rapid incat acesta nu mai reuseste sa distinga frecventele care le separa. Creierul le interpreteaza deci ca pe un semnal unic si liniar, care declanseaza procesul somnului.

Sfat: fii vigilenta mai ales pe autostrada. Monotonia de aici favorizeaza somnolenta. Incetineste si evita sa fixezi axul autostrazii. Daca picotesti si iti simti pleoapele grele, fa o pauza!

5. Evita anumite intervale orare

Atentie la orele de risc: intre 2 si 5 dimineata si 13-16, organismul este fiziologic in pauza. Da, suntem programati genetic pentru siesta si somn. Sfat: evita sa conduci la ora la care dormi de obicei!

6. Fereste-te de masurile ineficace!

Condusul cu fereastra deschisa, cantatul, muzica mai tare... Aceste masuri par eficace, insa ele trezesc organismul doar pe moment. Odata trecuta alerta, oboseala si somnolenta isi reiau locul. Sfat: opreste-te la primele semne de somnolenta.

7. Fa-ti plinul de somn inainte sa pleci!

Riscul de somnolenta la volan depinde de calitatea somnului de dinainte. Daca ai probleme de somn (insomnii), ai mare grija! Ai sanse foarte mari sa adormi la volan! Sapte nopti consecutive scurtate cu 2 ore echivaleaza cu o noapte alba. Si 17 ore de veghe corespund cu 0.5 mg de alcool in sange.

Sfat: daca atunci cand te trezesti te simti mai obosita decat inainte de culcare, mergi la medic, poti suferi de o boala a somnului. In acest caz, nu este recomandat sa conduci.

8. Limiteaza oboseala la volan!

O temperatura mai mare de 23oC favorizeaza adormirea. Organsimul isi reduce activitatea pentru a nu mai produce caldura, si adorme incetul cu incetul. Da drumul la climatizare, deschide un pic feresterele deca e necesar. Adopta o pozitie confortabila reglandu-ti inclinatia scaunului, astfel incat sa nu te doara spatele sau umerii.

O pozitie inconfortabila te oboseste inutil. Sfat: obisnuieste-te sa tii ambele maini pe volan. Acest lucru iti echilibreaza automat pozitia si te obliga sa ramai vigilenta.

9. Identifica primele semne!

Simptomele adormirii le cunosti cu siguranta: pleoape grele, nevoia frecventa de a schimba pozitia, cascat, dureri de ceafa, dureri de spate sau dificultate de concentrare.

Scaderea vigilentei se manifesta si prin dificultati in mentinerea vitezei sau a traiectoriei constante, sau prin scaderea atentiei la semnele din trafic.

10. Fa o pauza la 2 ore!

Cu cat traseul este mai lung, cu atat se acumuleaza mai multa oboseala. Nu ezita sa maresti frecventa pauzelor. Daca simti ca adormi in timpul uneia dintre pauze, culca-te cateva minute. alta solutie: misca-te, mergi, intinde-te ca sa-ti trezesti organismul. Stimularea muschilor relanseaza procesul de trezire.

Sfat: bea cafea sau bauturi cu cafeina. Aceasta este singura substanta cu efect stimulator dovedit stiintific.

sursa : http://sanatate.ele.ro/10_trucuri_contr ... 10026.html" onclick="window.open(this.href);return false;

E site ptr femei , stiu ca masculii din voi , nu se incadreaza aici :drive
Tomita
cre8or
Marca si model masina: Citroen C4 coupe noir obsidien vtr pack +
Numar Inmatriculare: . . AG ... OPUS

Mesaj de Tomita »

offtopic si de sters
care-i faza cu mesajul ala rosu la mine in post??? catre kokaa si cu intalnirile :shock:

PS: si cine esti tu user clubc4 ca nu te stiu la moaca :hi
Led there b:LIGHT
http://www.facebook.com/OPUSWorkshop

Discutii despre personalizari LED
viewtopic.php?f=49&t=6024

Oferte personalizare cu LED interior-exterior
viewtopic.php?f=95&t=6022&st=0&sk=t&sd=a&hilit=led
adrian_grosu09
torrente
Numar Inmatriculare: B 95 UDU

Mesaj de adrian_grosu09 »

eu trag pe dreapta si fumez o tigare invartindu-ma pe langa masina :) care nu fumati, apucati-va :D
Imagine
c4 sedan exclusive gri fer 1.6HDI
PsH
PasHa
Numar Inmatriculare: B 58 HDI

Mesaj de PsH »

adrian_grosu09 scrie:eu trag pe dreapta si fumez o tigare invartindu-ma pe langa masina :) care nu fumati, apucati-va :D
zi alta solutie ca eu abia m-am lasat ::P
Imagine

C4 VTR 1.6 16v Bleu Oriental B 58 HDI - merg cu cioara vopsita doar numarul este de diesel, masina merge cu benzina
tony.iordache
,,crazy pilot ,,
Marca si model masina: citroen c4 II 1,6 hdi 110hp
Numar Inmatriculare: CT-83-TIA

Mesaj de tony.iordache »

PsH scrie:
adrian_grosu09 scrie:eu trag pe dreapta si fumez o tigare invartindu-ma pe langa masina :) care nu fumati, apucati-va :D
zi alta solutie ca eu abia m-am lasat ::P
incerca , cu tutun de mestecat sau snus ::P

eu am un remediu foarte simplu ptr oboseala si la mine functioneaza mereu
pauza 5 minute cumparv o apa rece tun de la un peco si dus la cap nenica( asta vara) , si iarna caldura in masina la 18-19 grade imbracat cat mai lejer + redbull + icecoffe
c4 II 1,6 HDI 110 caluti
honda accord 2,2 i-DTEC 180 hp si ceva dupa resoftare la DIMSPORT, in curs de transformare
Scrie răspuns

Înapoi la “Discutii diverse”