Referitor la cand, cum si de ce poti fi oprit de agent

Codul rutier, legislatia in vigoare, politia romana, Casco, RCA, alte plati
Bogdan98
Citroen Fan
Marca si model masina: C4 1.6 e-HDI (nebotezat inca)

Referitor la cand, cum si de ce poti fi oprit de agent

Mesaj de Bogdan98 »

Asa cum am promis intr-un alt post (cel cu vignetele), am cautat si iata:

Bucuresti, 22 ianuarie 2007

PRECIZARI REFERITOARE LA NOUA LEGISLATIE RUTIERA
[...]
PROCEDURILE POLITIEI RUTIERE

Conform art. 2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului României privind circulatia pe drumurile publice, nr 195/2002, republicata, îndrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, care are obligatia sa ia masurile legale în cazul în care se constata încalcari ale acestora.

Modul de actiune în trafic se supune Codului de Etica si Deontologie al Politistului si Conceptiei de Atitudine si Actiune a Politiei Rutiere.

Pe parcursul executarii atributiilor de serviciu, politistul rutier are urmatoarele obligatii:

sa poarte tinuta regulamentara curata, îngrijita, permanent ajustata pe corp si conforma cu dispozitiile privind componenta acesteia, sa aplice pe uniforma, în permanenta, la loc vizibil, insigna cu numarul matricol personal de identificare;
sa aiba capul acoperit cu obiectul de îmbracaminte corespunzator sezonului (sapca sau caciula), exceptie facând situatiile în care acesta se afla în autovehiculul de patrulare ori într-o incinta;

sa stapâneasca dialogul, care trebuie sa fie politicos, coerent, dar ferm, spre a întampina orice provocari ulterioare;

sa se adreseze cu politete, tact si discernamânt folosind un limbaj coerent.

Demonstrarea încalcarii normei rutiere este sarcina de capatâi a agentului de circulatie.

Politistul rutier nu are plan de constatari, iar activitatea sa se desfasoara potrivit planificarii zilnice care cuprinde si variantele de patrulare, eliminându-se în acest fel caracterul aleator al muncii politistului si necesitatea existentei unui Ordin de serviciu.

Activitatile de politie rutiera se executa de catre echipaje (patrule) formate, de regula, din doi politisti.

Obligatiile politistului rutier la oprirea autovehiculelor:

sa aleaga un loc adecvat, astfel încât sa permita pozitionarea acestora în afara partii carosabile, în parcari ori alte spatii în care nu se stânjeneste circulatia. Pe timpul noptii, aceste locuri trebuie sa fie, de regula, iluminate, evitându-se, pe cât posibil, oprirea în locuri unde aceasta manevra este interzisa prin lege;

sa efectueze semnalul de oprire regulamentar, cu bratul pe timp de zi, iar pe timp de noapte cu bastonul iluminat sau reflectorizant si în lipsa acestuia prin balansarea în plan vertical a unui dispozitiv cu lumina de culoare rosie. În ambele situatii, politistul poate folosi si fluierul din dotare;

sa se posteze, în momentul executarii semnalului de oprire în spatiul benzii de circulatie a vehiculului care urmeaza a fi oprit, fara a depasi însa axul longitudinal al drumului, iar noaptea, cât mai aproape de acostamentul acestuia. Aceste pozitii îi vor asigura conducatorului auto protectia, îi vor permite sa observe din timp semnalul si sa opreasca în conditii de siguranta;

la deplasarea pe motocicleta, sa faca semnalul de oprire prin balansarea în plan vertical a bratului drept, în timp ce se deplaseaza în paralel cu autovehicululul care urmeaza a fi oprit;

pe autostrazi, sa efectueze semnalul de oprire exclusiv din autovehiculul politiei, conducatorul auto fiind invitat sa urmeze echipajul pâna la prima parcare, unde se trece la executarea controlului propriu-zis.

Pe celelalte categorii de drumuri, în cazul când vehiculul care urmeaza a fi oprit circula în aceeasi directie, echipajul trebuie sa puna în functiune semnalele luminoase (de culoare rosie si albastra) si pe cele sonore, dupa care, de regula, va circula în spatele autovehiculului vizat pâna când conducatorul acestuia se conformeaza semnalelor si opreste.

Oprirea se poate face si prin punerea în functiune a dispozitivului cu mesaje variabile, care va fi setat pe pozitia “Stop, Politia”, sau cu bratul.

Daca conducatorul auto vizat nu respecta semnalele facute, se va utiliza dispozitivul de amplificare a vocii existent pe masina de politie, somându-l sa opreasca si se va executa, dupa caz, si semnalul regulamentar cu bratul, pe timp de zi, ori cu bastonul reflectorizant, pe timp de noapte.

Atunci când autovehiculul care urmeaza a fi oprit circula din sens opus, semnalul de oprire se va executa din vehiculul politiei, pe fereastra din stânga, prin balansarea în plan vertical a bratului ori a bastonului reflectorizant.

Alte obligatii ce îi revin politistului care efectueaza controlul:

sa se deplaseze pâna în dreptul usii conducatorului autovehiculului si sa se adreseze cu formula: “Buna (dimineata, ziua, seara), sunt (gradul profesional, numele si unitatea de politie din care face parte)”, dupa care sa solicite pe un ton politicos, dar ferm, sa i se înmaneze documentele pentru control;

sa-i comunice conducatorului auto motivul opririi, abaterea comisa si sanctiunea prevazuta de lege si, daca este cazul, faptul ca trebuie sa ramâna în autovehicul, cu mâinile pe volan, dupa care sa întocmeasca documentele de constatare;

sa-i restituie conducatorului auto, la finalizarea controlului, documentele (mai putin cele retinute odata cu constatarea abaterii) si sa-i acorde explicatiile necesare privind situatia creata, modul de solutionare, dreptul privind efectuarea de mentiuni în procesul-verbal de contraventie, precum si termenul de folosire a cailor de atac împotriva documentelor întocmite.

Daca se constata ca starea psiho-fizica a celui de la volan nu îi mai permite conducerea în conditii de siguranta, politistul rutier trebuie sa întrerupa deplasarea pâna la încetarea cauzei care a generat respectiva stare. Exceptie face cazul când autovehiculul poate fi condus de o alta persoana care poseda permis de conducere valabil pentru categoria respectiva, si care se afla într-o stare generala corespunzatoare; => asta referitor la ce zicea Mihay

sa ia masuri pentru reintrarea în siguranta a autovehiculului în trafic.

Si uite si referirea la controlul de rutina
Este interzis controlul de rutina asupra traficului rutier, oprirea autovehiculelor pentru control urmând a se face numai atunci când, prin observare directa ori cu mijloacele tehnice certificate, se constata încalcarea regulilor de circulatie, precum si atunci când exista date si informatii ca s-au comis infractiuni sau contraventii, ca autovehiculele vizate transporta bunuri, valori provenite din savârsirea unor fapte ilicite, ori persoane urmarite conform legii, sau când se executa actiuni tematice, punctuale, prilej cu care oprirea tuturor autovehiculelor ce fac parte dintr-o anumita categorie este necesara;

De asemenea, îi este interzis politistului rutier sa execute semnalul de oprire atunci când cel caruia i se adreseaza este foarte aproape ori chiar în dreptul sau, astfel încât oprirea nu s-ar mai putea face în conditii suficiente de siguranta;

„ARMA SECRETA” A POLITIEI – APARATUL RADAR

Se tot vorbeste despre „arma secreta” a politiei rutiere: radarul. Numeroase comentarii a iscat subiectul cu pricina. Pentru clarificarea tututror aspectelor referitoare la acesta, facem urmatoarele precizari:

În prezent în dotarea politiei rutiere exista doua tipuri de aparate de masurare a vitezei, Mesta si Speedophot, care doar masoara viteza si Sistemul Autovision Compact, care este destinat atât masurarii vitezei de deplasare, cât si depistarii altor încalcari ale regulilor de circulatie, cum ar fi depasirea neregulamentara, neacordarea prioritatii, nerespectarea semnificatiei culorilor semaforului electric, circulatia pe contrasens, stationarea vehiculelor în locuri interzise, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu exceptia sistemului „mâini libere”.

Trebuie sa se cunoasca faptul ca toate sistemele de masurare a vitezei si supraveghere a traficului utilizate de politie au atestarea Biroului Român de Metrologie Legala. De asemenea, operatorii radar au atestat care le confera dreptul de a lucra cu aceste aparate.

Precizam ca operatorii sunt obligati sa aiba la ei, pe toata durata executarii serviciului, atestatul de verificare metrologica a echipamentului, atestatul de lucru cu aparatele radar, documentele de identitate personale, ale autoturismului si pe cele de constatare, precum si registrul de evidenta a abaterilor, însa nu sunt obligati sa le prezinte decât organelor de control abilitate.

Potrivit „Metodologiei privind modul de folosire si exploatare a echipamentului video de supraveghere a traficului rutier si masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor”, elaborata de Inspectoratul General al Politiei Române, activitatea cu aparatele radar se desfasoara zilnic, pe 2-3 schimburi, pe drumurile unde s-au produs accidente rutiere cu consecinte grave, în baza unui grafic lunar, care este modificat în functie de evolutia situatiei operative.

Constatarea încalcarii regulilor de circulatie se face atât ziua, cât si noaptea, din mers sau din stationare.

Atunci când traficul rutier este redus sau conditiile meteorologice nu permit folosirea la parametri normali a sistemului, ori agentul operator executa alte activitati, se opreste înregistrarea casetei video, despre aceasta mentionâdu-se în registrul de evidenta a activitatilor desfasurate.

Sistemele de tip Mesta si Speedophot vor fi folosite numai daca aparatele de fotografiat functioneaza.
C4 1.6 e-HDI 110CP 5P Gris Fer = B 16 VBF
PsH
PasHa
Numar Inmatriculare: B 58 HDI

Re: Referitor la cand, cum si de ce poti fi oprit de agent

Mesaj de PsH »

Primele 2 randuri sunt corecte (art. 2 din OUG 195/2002), dar restul din ce text de act normativ sunt?
Caut de vreo 15 minute si nu gasesc niciun act normativ care sa contina povestea aia...
Imagine

C4 VTR 1.6 16v Bleu Oriental B 58 HDI - merg cu cioara vopsita doar numarul este de diesel, masina merge cu benzina
Bogdan98
Citroen Fan

Mesaj de Bogdan98 »

Este citat dintr-un articol online, reporter de vorba cu Fatuloiu (daca nu ma insel).
Inca doua articole:

NORMA DE METROLOGIE LEGALĂ NML 021 – 05 “Aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor (cinemometre-radare)”
-publicată în Monitorul Oficial nr. 1102bis din 07.12.2005-

si

ORDONANŢA 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor (din asta o sa citez):

CAPITOLUL II: Constatarea contraventiei
Art. 15
(1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.
(2) Pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti,
presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.
(3) Ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne constata contraventii privind: apararea ordinii publice; circulatia pe drumurile publice; regulile generale de comert; vanzarea, circulatia si transportul produselor alimentare si nealimentare, tigarilor si bauturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului.
Art. 16
(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
(6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta.
(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
Art. 17
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
Art. 18
Contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele in baza carora se fac mentiunile prevazute la art. 16 alin. (3). In caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofiteri si subofiteri de politie, jandarmi sau gardieni publici.
Art. 19
(1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.
Art. 20
(1) Daca o persoana savarseste mai multe contraventii constatate in acelasi timp de acelasi agent constatator, se incheie un singur proces-verbal.
CAPITOLUL III: Aplicarea sanctiunilor contraventionale

Si extrem de important:
Art. 21
(1) […] Agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea. (deci procesul-verbal nu poate fi încheiat decât de agentul de poliţie care a constatat contravenţia şi nu de alt coleg de-al său).
- asta este calea de a scapa de amenda radar, cand te opreste al doilea echipaj la 1-2 km mai incolo, ca te-a luat Loganu din boscheti, neinscriptionat. Agentul care iti intocmeste procesul verbal in cazul acesta NU este si agent constatator, acesta fiind cel de pe masina cu radarul.

Mai caut texte de lege (azi e zi crunta la munca si stau prost cu timpul) si revin.
onacus

Mesaj de onacus »

Bogdan98 scrie: Si uite si referirea la controlul de rutina
Este interzis controlul de rutina asupra traficului rutier, oprirea autovehiculelor pentru control urmând a se face numai atunci când, prin observare directa ori cu mijloacele tehnice certificate, se constata încalcarea regulilor de circulatie, precum si atunci când exista date si informatii ca s-au comis infractiuni sau contraventii, ca autovehiculele vizate transporta bunuri, valori provenite din savârsirea unor fapte ilicite, ori persoane urmarite conform legii, sau când se executa actiuni tematice, punctuale, prilej cu care oprirea tuturor autovehiculelor ce fac parte dintr-o anumita categorie este necesara;
Aici nu scrie ca nu trebuie sa-ti dea amenda DOAR pentru ce te-a oprit. Situatie aberanta oricum.
Honda Civic Sedan ES 1.8 M/T New Red Pearl
Ex C4 Coupe UJ 1.6i Gri Aluminium ...
PsH
PasHa
Numar Inmatriculare: B 58 HDI

Mesaj de PsH »

ceea ce ai scris tu onacus, nu se regaseste nicaieri (cel putin eu nu gasesc prin programul meu de legislatie) si pana in acest moment nu am auzit ca un articol de ziar sa fie izvor de drept
Imagine

C4 VTR 1.6 16v Bleu Oriental B 58 HDI - merg cu cioara vopsita doar numarul este de diesel, masina merge cu benzina
Mr_kokaa
Maniac
Numar Inmatriculare: TSE

Mesaj de Mr_kokaa »

bay nea Bogdane , tu ai o problema cu agentii ?
sau numai pe tine te opresc ::P ?
viewtopic.php?f=80&t=2102&start=0&st=0& ... foto+video" onclick="window.open(this.href);return false;
Bogdan98
Citroen Fan

Mesaj de Bogdan98 »

Nu :) .. Doar ca incepusem dezbaterea asta intr-un alt topic, si d-aia l-am deschis aici. Vezi Discutii diverse, Vigneta ;)

PsH, nu onacus a scris aia :P, eu ... cum ziceam, era dintr-un articol cu Fatuloiu, care probabil stie el ce stie, ca nu se apuca sa zica aiurea la ziar.
Mihay
Supermoderator

Mesaj de Mihay »

sunt norme interne , ordine de ministru etc etc. cand ajungi in instanta nici o porcarie d-asta nu poate fi mai presus decat o lege organica
chainsaw
Numar Inmatriculare: B-58-HDY

Mesaj de chainsaw »

nu stiu daca am ales bine topicul, dar am aorecum nevoie de ajutor.

Eram pe stefan cel mare si voiam sa fac stanga spre romana, la intersectia de la perla, cu calea dorobantilor. Stiti ca e stop spearat pentru stanga ... il vad verde, o calc, da' uitasem ca am limitatoru' pus la 60, pana ajung io acolo se face galben, trec pe galben, da' am incetinit destul de mult in curba, ca n-am cauciucuri de iarna si era si putin ud pe jos ... cat eram eu in curba, le da drumu celor care veneau dinspre romana (nu stiu cum se numeste strada aia). Ma rog, merg, imi vad de treaba, si vad in spate cum se apropie un passat de politie disperat cu flashuri si sirena ... io zic ca e in misiuni initial (nici nu ma mai gandeam la stopu ala) si elierez banda pe care eram, ca sa treaca ... cand mut eu banda, o muta si el ... zic "shit, e clar, se iau de mine ca-m trecut pe galben" ... imi fac semn sa opresc... vine la mine o gagica care se vedea clar ca era rookie, si acu invata "meserie", imi cere documentele ... eu ii arat buletinu cat stateam sa scormonesc dupa carnet, moment in care vine momentul "speachless" #1: stiti ca infatisarea dumneavostra nu mai corespunde cu cea din buletin? si ca legea va obliga sa-l schimbati? . Dupa vreo cateva secunde de uitat stupefiat in ochii ei i-am zis "nu stiam, dar merci, o sa tin cont...".

Acum incepe nebunia: Ma intreaba daca stiu de ce m-a oprit. Si eu zic "da, am trecut pe galben :roll: ". Si ea: "eeeeeeeeeei na!? ati trecut pe rosu domnu', pe cine credeti ca aburiti?!" si incepe sa-mi explice cum veneau ei (masina de militie) din nushce parte, si daca ei acolo aveau verde, era imposibil sa am si eu, ca $#%, ca nustiuce. Imi smulge carnetu' si-mi explica ca am incalcat nush ce lege si pedeapsa include suspendarea pe 30 de zile a carnetului. Numarul incercariulor mele de-a zice ceva era direct proportional cu decibelii sunetului produs de vocea ei si cu numarul de cuvinte/minut.. Pleaca gagica, se urca in masina. vine un militian mai in varsta... incepe sa-mi explice si asta asocieri din astea penibile, prin care sa-mi demonstreze ca eu n-aveam verde, era imposibil (degeaba ii explicam eu, cum auzea cuvantul "galben", se aprindea). Pana la urma m-am enervat (imi permiteam, bani pentru "intelegeri nu aveam deloc) si i-am zis "DOMNE! m-ai vazut cu ochii tai trecand PE ROSU?!?!?!".. moment in care se enerveaza si el si zice "nu trebuia sa va vad, n-aveati cum sa aveti voie sa treceti si dvs, si eu, etc etc". Ma rog... ii dau si talonul, si asigurarea, se duce la masina, ma cheama peste vreo 3 minute a el la masina sa scrie procesu' verbal. Imi zice urmatoarele lucruri, ma jur ca nu inventez nimic:

- Domnu ... daca ziceati doar "da domne, am trecut pe rosu, ma grabeam, asta e!" va lasam ...
- Da' n-o sa aveti nevoie de carnet pe perioada sarbatorilor? (in conditiile in care dovada de circulatie e de 15 zile, incepand de ieri)

Raspund la ambele intrebari cu "asta e" si adaug la ce-a de-a doua "haideti sa respectam procedura". Am semnat procesul si am scris la sugestia militianului ca nu sunt mentiuni, EVIDENT dupa ce l-am intrebat daca cu procesul prezentat astfel se poate face contestatie, raspunsul fiind afirmativ. E a doua amenda din viata mea, nu stiam exact cum sta treaba cu procesele astea verbale, ma rog...

Acum, intrebare pentru cei ce-au avut rabdare sa citeasca: Am vreo sansa sa castig daca fac contestatie? Ca martor am un tovaras care cand am trecut eu pe galben, el statea la rosu pe directia piata victoriei, si a vazut tot. Imi trebuie avocat la chestii din astea?
Ultima oară modificat Mar Dec 23, 2008 5:47 pm de către Mihay, modificat de 2 ori în total.
Motiv: eu ti`am editat postul iti inteleg frustrarea dar asta nu te impiedica sa folosesti un limbaj decent
2007 Citroën C4 VTR 1.6i 110cp
1988 Citroën BX 1.9 GTi 16V, 160cp ... din pacate, vandut.
Uichi Sec
Marca si model masina: Citroen C4 1.6HDi 92 cai
Numar Inmatriculare: . . . B 113 RDR

Mesaj de IceRidder »

cea mai mare greseala este ca ai semnat procesul verbal. daca ai semnat acel proces esti de acord cu ce scrie acolo. trebuia scris ceva de genul ca nu esti de acord cu constatarea facut. iar faptul ca el a zis ca nu trebuie sa te vada tercand pe rosu e clar ca nu avea dovada. ti-ai luat cea mai mare teapa ... parerea mea.
Marele Alb - 1.6 HDI 90 CP
Bogdan98
Citroen Fan

Mesaj de Bogdan98 »

Sorry de eveniment, mai ales acum in prag de sarbatori.

Din cate stiu eu, daca ai scris la rubrica aia de Mentiuni ca nu sunt mentiuni, nu ai cum sa contesti procesul verbal. Acolo ar fi trebuit sa scrii ceva de genul: Nu am trecut pe ROSU, ci pe GALBEN... si sa pui martorul tau din masina sa semneze. Mai mult, mi se pare ca puteai refuza sa semnezi procesul verbal, ca fiind neconform cu realitatea. Iti trimiteau prin posta in termen de 30 zile procesul verbal (daca trec alea 30 zile, este nul), si cu pv-ul venit prin posta te duceai in instanta. Ce e de facut in instanta, nu stiu nici eu exact.
IceRidder
Uichi Sec
Marca si model masina: Citroen C4 1.6HDi 92 cai
Numar Inmatriculare: . . . B 113 RDR

Mesaj de IceRidder »

daca iti venea prin posta il lasai acolo 30 de zile si devea nul pentru ca nu vine aksa si prin recomandata si cand te duci la posta intrebi de la cine si nu il iei sau nu te duci la posta pur si simplu.

un prieten de-al meu a ramas fara carnet dupa ce a trecut pe rosu dar el din pacate a fost filmat si dabia cand a vazut filmuletul cu el trecand pe rosu si probabil cu viteza de 100-110 a semnat si gata.
Marele Alb - 1.6 HDI 90 CP
Mihay
Supermoderator

Mesaj de Mihay »

Desi o sa-mi pun pe multi in cap asta e:

1 . De ce esti tu asa sigur ca nu a fost rosu? De ce ti se pare normal sa fortezi galbenul?
2. Poti face singur contestatie la instanta fara sa ai avocat CHIAR daca ai semnat procesul verbal. Ai semnat ca ai luat la cunostinta asta reprezinta semnatura aia
3. Ai sanse mari sa castigi daca nu ai fost inregistrat cu aparatul radar. Atentie insa DACA ai fost filmat si ti se aduce ca proba in instanta permisul iti va fi suspendat pe toata durata de 3 luni. asa fara a depunde contestatie o sa`l ai 30 de zile.
4. In momentul in care depui contestatia la instanta ( ATENTIE maxim 15 zile de la data luarii la cunostinta) iti vei lua permisul inapoi.

5 Efectiv ai de ales...15 zile fara permis ( ptr ca ptr 15 ai dovada ) VS riscul de a ramane 3 luni fara.

@Ice Rider te rog sa nu mai postezi aiurea mai ales in cazuri ca asta de fata . Si la intalnire m-ai spart cu autorizatia de folie pe geamuri eliberata de politie sau de RAR !!! Daca nu stiti ceva sigur sigur nu postati de dragul de a o face!!!
alex82
Alex Ploiesteanu'
Marca si model masina: Peugeot 407 , 2.0 HDI

Mesaj de alex82 »

scuze de off-topic
@chainsaw daca mai tin eu bine minte , pe galben nu se trece... daca nu , oricum nu`i sufar pe cei care trec pe galben pt ca:
pana treci u de intersectie , sigur se face verde la altii ( iar daca semaforul are si cronometru , e posibil sa vina cineva sa vada ca mai e 1 sec pana la verde si nu se mai opreste ) si sunt mari sanse sa intri / intre in el / in tine
alta varianta ar fii ca de`asemenea pana treci intersectia se face verde la pietoni!!!!! si cum ei cred ca totul se opreste in loc cand li se face verde se arunca direct in strada
cei care trec pe galben sunt de obicei si cei care blocheaza intersectia!!!!!!
in tarile civilizate exista tot sistemul vechi de semafoare ( cu galben si spre verde si spre rosu ). Acolo la galben spre verde se pleaca si la galben spre rosu se opreste. La noi tocmai d`aia s`a scos galbenul de la rosu la verde... ca bizonii forteaza galbenul si produc accidente...
intotdeauna cand treci pe galben vei fii cu mult peste limita de viteza admisa , pt ca te grabesti si "dai in ea"
acum ce sa zic.... sunt si exceptii care le inteleg , gen ia casa foc , un accident si trebuie ajuns de urgenta la spital , naste sotia , si altele care intra in categ asta.
sa nu ma intelegi gresit cum ca am ceva cu tine... eu vb in general despre cei care fac lucrul asta... si sincer ma bucur ca raman fara permis... poate asa se mai civilizeaza cei care fac parte din trafic
Imagine
Se vinde leul - 2.0 HDI 190 cp fara FAP , an 2005
Bogdan98
Citroen Fan

Mesaj de Bogdan98 »

Mihay scrie: 5 Efectiv ai de ales...15 zile fara permis ( ptr ca ptr 15 ai dovada ) VS riscul de a ramane 3 luni fara.
@Mihay, sorry dar aici stiam ca cele 30 sau cate or fi ele zile, intra in vigoare de la data expirarii dovezii. Mergi 15 zile cu dovada, dupa care stai 30 sau X zile. Exact pt un galben-rosu i-au luat permisul cumnatului meu acum vreo 2 luni, a mers cele 15 zile dupa care a stat 30.
Scrie răspuns

Înapoi la “Legislatie si altele”