La inceputul saptamanii aveam de facut un drum Brasov - Oradea. Exact cu o zi inainte, rulmentul fata, pentru care am primit recomandare de schimbare,
la ultima revizie din 15 Iunie, a inceput sa huruie atat de tare, plus trepidatii in pardoseala masinii, incat nu am mai plecat cu C4-le.
Nu m-am suparat deloc pe masina pentru ca am imprumutat o Dacia Logan MCV 1.5 dCi-ul simplu de putere mai mica, care m-a uimit la propriu. 5 ore si 10 minute pe segment (~420 de km) cu o medie de peste 80 de km/h si consum de 5.5 l/100 km, la un trafic specific de E60 intr-o dupa amiaza de Luni. Prima tangenta cu un Diesel pe o distanta mai lunga. Am fost fascinat de Diesel, este foarte puternic, chiar si acest 1.5 Renault, cu incarcatura, la urcare, in depasire. La regimul asta de mers, in C4 nu mai aveam rinichi si nu m-as fi putut gandi la un consum mai mic de 8.5 extraurban.
Revenind la C4, ieri am intrat in service cu rulmentul stanga fata. Am cerut si inlocuirea discurilor si a placutelor de frana pe fata. Placutele sunt consumate aproape de tot, as zice 85-90 % iar de discuri - nu stiu sa apreciez. Atat stiu ca prima recomandare de schimbare pentru uzura discurilor, am primit-o din service
la revizia de 110.000 km. De atunci am mai facut 52.000 km.
De asemenea am solicitat remedierea problemei cu clima, mentionata la sfarsitul lui Iulie,
AICI
Rezolvare:
1. Instalatia de AC se reumple cu freon si devine functionala 100%. Ramane un usor zgomot ambiental, numai cateodata cand AC-ul este in functiune. S-a dovedit a fi "ambreajul compresorului" piesa separata foarte scumpa 2.200 RON sau 2.800 RON tot compresorul. Asa mi-au spus. AC-ul functioneaza acum foarte bine.
2. Se constata un
pivot stanga defect, este pe stoc si se inlocuieste (~110 RON piesa)
INTREBARE: Nu este necesara refacerea geometriei la schimbarea pivotului (stanga) ? La mine nu s-a facut.
3. Discurile de frana, originale Citroen, stralucesc,
placutele nu scartaie, frana ma scoate afara prin geam. Incerc sa nu franez brusc o perioada, pentru rodaj. Discurile au costat undeva la 390 RON setul.
4. Dupa
schimbarea rulmentului stanga fata nu mai huruie si nu mai trepideaza nimic in pardoseala.
5. Am stat o alta jumatate de zi pentru o
trompeta de claxon, pentru ca originalul cedase. Pe original 350 RON si 5 zile de asteptare, asa ca mi-au montat un alt brand, renuntandu-se la mufa originala de pe cablu. Am cerut sa-l monteze undeva mai sus spre compartimentul motor, sa nu se ude la spalatorie (nu mai am deflectorul de aer complet - decat portiuni din el). N-am reusit sa identific trompeta claxon, sub capota, insa din interior se aude ca urla mai din interior "de undeva"
Masina a iesit din service cu
recomandarea de schimbare si a discurilor frana spate. Placutele au sapat in el iar acum undeva se freaca de disc, scotand un scartait usor. Eu l-am identificat doar de cateva ori.
INTREBARE: Am inteles ca schimbarea discurilor spate este o operatiune cel putin la fel de costisitoare, pentru ca discurile vin cu tot cu rulment si nu mai stiu ce. Se pot comanda si fara rulment insa la scoaterea discului de pe rulmentul original, de cele mai multe ori acesta se degradeaza.
Cum stau lucrurile mai exact ?
Legat de costuri, puteam opta pentru doua variante de fidelizare:
a. 15% reducere numai la piese - deci o factura mai scazuta
b. 10% reducere la costul total manopera+piese - prin cardul de fidelitate.
Am ales b., iar valoarea mai mare a facturiise va compensa cu costul urmatoarei vizite in service, pentru revizia de 170.000 km, care sper sa ajunga, in conditiile astea, la un pret decent.
Pana atunci sper in toate cele bune.
P.S. Am primit masina spalata si cu rotile echilibrate, acum sunt aproape perfecte, ca mi-e si mila ca in 15 zile (nu astept aglomeratia de la 1 Noiembrie), la montarea caucicurilor de iarna, sa le dezechilibreze iar, pentru ca daca vreaus a fie perfecte, trebuie sa revin pentru reechilibrare dupa ce se aseaza anvelopa de iarna.
INTREBARE: Nu exista o scula care sa ruleze roata cateva minute pe un tambur, sub presiune de cateva sute de KG, direct in vulcanizare, sa nu trebuiasca sa revin ?