Tomita scrie:offtopic: dar referitor la ce tot compara colegul mediaset
o mica corectie
motorul TURBO diesel e in avanta de reprize.
un diesel aspirat e lesinat ca o scroafa gravida.
eu am o mare mare nemultumire contra motorizarilor diesel. existenta lor in orase, cu puturosenia pe care o emana pe esapament. acele particule nocive omului. da, teoretic FAP-ul ar retine marea majoritate a acestor particule, dar realitatea este ca lumea nu merge cu maisinile in perfecta stare de functionare, chiar invers, si abuzeaza de masini, pt ca oricum le schimba la 3-4 ani.
dar si in conditiile teoretice, avand in vedere numarul imens de masini cu motor diesel (inmultita din cauza rulajului cu pret mai mic/km parcurs) in orase, viata noastra tot e afectata.
...
tot off.
hai ma tomita ca nu mai exista diesel aspirate ... cel putin eu unul n-am prea vazut masini atat de vechi.
o mica corectie ... particulele emise de diesele (dar si de benzinare) sunt nocive dar intr-o masura muuuult mai mica decat emisiile de benzen. Iar benzenul este exclusiv datorat benzinei, si este cel mai puternic sau garantat sau cum vrei tu sa-i zici cancerigen cunoscut de om
Tot din nefericire particulele emise la franare (din placute) atat de benzinare cat si de diesel sunt intr-o cantitate mult mai mare si din pacate o cantitate mare are diametrul sub 1 micron, adica intra direct in sange ... placutele se cheama "eco" doar pentru ca nu mai contin azbest, liantul e tot pe baza de COV, adica cancerigen ...
Ca idee, dar fara a va demoraliza, am pus un printscreen cu masuratorile de benzen de la o statie de trafic din Timisoara, statia TM1. Din nefericire situatia e similara cam in orice oras mare din Romania ... ca idee limita admisa in aerul inconjurator este de maxim 5 micrograme/m3 ...

(oricine poate urmarii evolutia poluantilor in zona in care locuieste pe
http://www.calitateaer.ro" onclick="window.open(this.href);return false;)
Nu trebuie sa fi vre-un expert sa-ti dai seama ca concentratiile mari sunt fix! dimineata cand e traficul cel mai intens ... si, tomita, sunt datorate exclusiv! benzinarelor.
Conform OMS expunerea repetata, des si prelungit la concentratii de benzen peste 5 micrograme/m3 presupune risc major de cancer!
Asta e ... nu doar "unele" ne omoara (cum sugereaza unii), TOATE ne omorara. Dar asta e, TOTI mergem cu masina ... ca ne e rusine sa mergem cu transportul in comun sau bicicleta si apoi dam vina pe "ceilalti" ... "ceilalti" sunt de vina, EU NU!
Imi cer scuze de offtopic si de ton, dar filozofiile aste gen masinile alora sunt rele si ale noastre planteaza flori sunt de o ipocrizie de dex. TOATE sunt rele!