Derapaj

Accidente de toate felurile...
cosminnuss
SeXy si Foarte Bun
Numar Inmatriculare: B-15-DFK

Derapaj

Mesaj de cosminnuss »

Data fiind experienta de seara trecuta, va intreb:
Ce facem daca simtim ca intr-o curba masina derapeaza si fuge puternic fundul intr-o parte, spre exteriorul sau spre interiorul curbei? :?: :?:

Am stat si m-am gandit dupa incident ce ar fi trebui sa fac mai intai si n-am stiut sa-mi raspund.
merchandising, externalizare vanzari, sampling, hostess, backoffice
Ford Mondeo mk4, 2009, 2.0tdci, TitaniumX, neagra ca noaptea
newt
CPatratzel
Marca si model masina: Mercedes-Benz CLA 250 4matic

Mesaj de newt »

Pai regula nr 1 ar fi sa virezi in directia in care incearca sa fuga fundul masinii.

In alta ordine de idei sunt 2 elemente in intrebarea ta si le voi explica pentru ca mi s-a parut un pic confuza:
- supravirarea - apare pe trenul spate (mai pregnant pe masinile cu tractiune spate) si inseamna ca trenul spate nu urmareste linia descrisa de trenul fata iar spatele masinii derapeaza catre exteriorul virajului

- subvirarea - apare pe trenul fata (mai des la masinile cu tractiune fata din cauza faptului ca aceleasi roti trebuie sa se ocupe si de tractiune si de executarea virajului, sau la orice tip de masina daca apasarea aerodinamica nu este suficienta pe trenul fata) si inseamna ca masina nu se inscrie pe linia pe care soferul incerca sa o imprime adoptand o traiectorie mai aproapiata de o linie dreapta.

Default, constructorii de automobile seteaza masinile cu o tendinta usor subviratorie, aceasta fiind ceva mai usor de controlat.

Cat despre a-ti fugi fundul catre interiorul virajului, nu prea pot sa-mi dau seama cum se poate obtine, mai ales in conditiile in care forta centrifuga va incera intotdeauna sa-l arunce care exteriorul curbei....
Ultima oară modificat Mie Iul 25, 2007 10:26 am de către newt, modificat 1 dată în total.
Jupiter Red CLA 250 4matic | AMG Sport | AMG Exclusive | Night | ILS | Command Online | RVC | Sunroof | Harman/Kardon
Ex: Golf V alb, 1.9TDI 105CP M6 Comfortline, ESP, clima bi-zona, cotiera
Ex: C4 coupe luciferos 1.6i 16v 110cp, VTR + clima bi-zona, monograme, sticker, '06
Bogdan
Fondator
Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005

Mesaj de Bogdan »

Nu pui frana, dai gaz la maxim, corectezi din volan si gata... :lol:, asta cand iti fuge spatele..

Daca ai probleme cu fata, vorba lui Ace117..te rogi :D
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews
Imagine
newt
CPatratzel

Mesaj de newt »

Bogdane, si daca masinuta e cu tractiune spate? Tot gaz la maxim?? Vrei sa vezi cate rotatii poti face pe metrul patrat?? :lol: :lol:
Jupiter Red CLA 250 4matic | AMG Sport | AMG Exclusive | Night | ILS | Command Online | RVC | Sunroof | Harman/Kardon
Ex: C4 coupe luciferos 1.6i 16v 110cp, VTR + clima bi-zona, monograme, sticker, '06
Bogdan
Fondator

Mesaj de Bogdan »

Eu vorbesc de C4...lasa tractiunea spate..acolo e invers..
Am bagat un BMW in santz acu vroe 2 ierni cu chestia asta..Am uitat ca trebuie luat gazul... :D
Imagine
cosminnuss
SeXy si Foarte Bun

Mesaj de cosminnuss »

In situatia mea, fundul mi-a iesit in exteriorul curbei, in concluzie a supravirat cu toate ca are tractiune fata.
Cumva am pierdut tractiunea pe fata?!
Bogdan
Fondator

Mesaj de Bogdan »

Eu nu inteleg ce zici tu..ba subvireaza ba supravireaza..fa si tu un desen, cam cum crezi ca s-a intamplat..
Imagine
cosminnuss
SeXy si Foarte Bun

Mesaj de cosminnuss »

Am zis vreun moment ca a subvirat?! Daca am zis atunci am gresit, a supravirat
mituc
Marca si model masina: Mazda 3 MPS BK

Mesaj de mituc »

Sa fiu in locul tau i-as da un PM lui Ace sa arunce un ochi la topicul asta si sa ne pregateasca el un raspuns, cred ca e cel mai in masura.

Daca ai mai luat curba cu viteza aia (pe uscat, in alte conditii, etc), sau daca simti tu din forta laterala ca nu ai intat cu mult peste cit trebuie in curba atunci tii acceleratia unde era si anterior si corectezi din volan. Masina se va redresa pentru ca:
1. rotile din fata vor trage masina dupa ea in interiorul curbei;
2. greutatea fiind distribuita si pe spate in momentul accelerarii masina nu va subvira (lucru care se intimpla mai usor cind esti pe frina, pentru ca toata greutatea masinii e pe fata unde deja ai cam pierdut aderenta).

Daca ai intrat cu mult peste... e cam nasol pentru ca-ti trebuie experienta si indeminare. Trebuie sa frinezi cu stingul si sa accelerezi in acelasi timp astfel incit greutatea masinii sa nu fie toata pe fata (ca in cazul descris mai sus) si de asemenea sa aiba cine trage masina spre curba. De obicei in cazul asta spatele tinde sa-ti iasa in afara ceea ce e si bine (pentru ca se mai pierde din energia miscarii in frecarea laterala si in acelasi timp masina se mentine pe traiectorie) si de asemenea poate fi si rau (pentru ca poti pune masina de-a curbezisul la viteza mare si inevitabil te rastorini, sau masina supravireaza brusc si o scapi prin copacii de pe interiorul curbei).

P.S.: efectul frinarii cu stingul se realizeaza si cu frina de mina, insa acolo nu ai controlul fortei de frinare si daca nu ai nevoie clar sa blochezi rotile ca sa iei virajul ala (de obicei pentru viraje foarte in scurt) e recomandat sa NU atingi frina de mina in mers.

Later edit: astea-s indicatii in cazul subvirarii. La cosminus se pare ca a fost initial supravirare si apoi un fel de subvirare din cauza ca a frinat.
Ultima oară modificat Mie Iul 25, 2007 11:14 am de către mituc, modificat 1 dată în total.
Rablamentul atomic C4 1.6i 110CP 5p (ex)

Visul meu cel mai umed sa e merg cu un kaiac cu visle de titan pe o mare de capete de prosti.
All I wanna do... is have some fucked! And I've got a feeling... that I'm not the only one!
mituc

Mesaj de mituc »

cosminnuss scrie:Am zis vreun moment ca a subvirat?! Daca am zis atunci am gresit, a supravirat
Deci sa fim intelesi:
- subvirare inseamna ca masina NU ia curba (tragi de volan si merge tot inainte) si tinde sa iasa spre exterior.
- supravirare inseamna ca masina baga botul in curba mai mult decit ne-am dori si tinde sa se duca mai mult in interior decit ne-am astepta.

Daca la tine masina a supravirat (avind in vedere ca zici ca erai pe acceleratie cind s-a intimplat e de inteles) tot ce trebuia sa faci era sa corectezi din volan (rotind usor spre exteriorul curbei). Dar probabil cind ai inteles ca masina nu mai sta pe locul ei te-ai speriat, si e firesc, motiv pentru care ai calcat frina si a glisat spre exterior (de aia ai si dat cu roata spate de bordura si cu nu cele din fata ca intr-un subviraj).

Visul meu cel mai umed sa e merg cu un kaiac cu visle de titan pe o mare de capete de prosti.
All I wanna do... is have some fucked! And I've got a feeling... that I'm not the only one!
mituc

Mesaj de mituc »

cosminnuss scrie:In situatia mea, fundul mi-a iesit in exteriorul curbei, in concluzie a supravirat cu toate ca are tractiune fata.
Nu mai stiu daca aici sau pe clubcitroen... am mai spus ca masina are un comportament usor supravirator in derapajele usoare :)

newt
CPatratzel

Mesaj de newt »

Am observat si eu usoara tendinta supraviratoare a patratelului in doua situatii: prima data pe la 60-70 kph in bucuresti la unirii, iar a doua oara pe la 120-130 kph pe soseaua de centura a buzaului. In ambele situatii s-a rezolvat foarte usor printr-un "touch of opposite lock"....
cosminnuss
SeXy si Foarte Bun

Mesaj de cosminnuss »

Am dat cu roata de bordura dupa mai multe balansari, nu initial

Deci asta s-a intamplat

Imagine
Tomita
cre8or
Marca si model masina: Citroen C4 coupe noir obsidien vtr pack +
Numar Inmatriculare: . . AG ... OPUS

Mesaj de Tomita »

asa ca , cine nu are posiblitatea sa gliseze si sa "simta" masina in locuri special amenejate, strazile, cand e mai lejer, raman de baza...sau parcarile...cand nu sunt poltisti prin preajma (cum a avut de suferit un coleg de forum al nostru la ultima intalnire)
Led there b:LIGHT
http://www.facebook.com/OPUSWorkshop

Discutii despre personalizari LED
viewtopic.php?f=49&t=6024

Oferte personalizare cu LED interior-exterior
viewtopic.php?f=95&t=6022&st=0&sk=t&sd=a&hilit=led
silvius
Numar Inmatriculare: B08BBK

Mesaj de silvius »

cosminuss: e calea 13 septembrie, dar cum Dumnezeu ai facut tu o asa chestie, ca eu si sa vreau nu iese decat la frana de mana :)
Tu ai plecat de la stop si a facut asa? Stiu drumul asta pe de rost pentru ca stau pe la posta si bag mereu virajul insa cu tot cu sens giratoriu si inca nu am avut o asemenea chestie.
Tie ti-a iesit fundul de pe curba in timp ce franai sau in timp ce accelerai?

Oricum regula de bun simt spune: inainte de viraj franezi pentru abordarea virajului si apoi incepi sa accelerezi in curba dupa cum simti masina.

Da si tu mai multe detalii totusi cu franarea/accelerarea ca in functie de asta putem spune mai multe
C4 by silvius , K&N, Borla, si cate si mai cate
Dodge Grand Caravan V6 3,8L !!!
Scrie răspuns

Înapoi la “Crash boom bang - Accidente”