B25BUY scrie:
Dar de problema diferentei de densitate a motorinei fata de benzina ce ziceti ?
Motorina are cam 860 g/L iar benzina in jur de 720 g/L, iar noi calculam consumul in L / 100Km.
Si cum e densitatea relevanta aici?
In plus, cu ce ma poate incalzi pe mine ca un diesel e mai eficient (cica) decit un otto daca produce putoare si particule pe care un benzinar nu le va produce probabil niciodata?
Bullshiturile astea cu emisiile de codoi si alte trasnai sint iarasi irelevante, codoiul e mincat de plante, pe cind porcariile produse de dieseluri nu prea.
Si a propos de relevanta, un producator tre' sa aiba in management retarzi si oligofreni ca sa puna motoare diesel pe masini mici. Si totusi sint, smart 0.8td, samd, pina la imputitanii cu dieseluri de 1.4.
In plus, la plimbat mult prin oras dieselurile sint trase in jos la consum si costuri generale de exploatare si intretinere de filtrul de particule.
Pentru ca, in oligofrenia lor cretina de a pune ca orice producator pentru consumatori cu idei preconcepute motoare de camion pe masina mica a aparut nevoia de a reduce cantitatea de rahat nedigerabil pe care utilizatorul de diesel o improasca spre vegetatie si animalele din jur. Astfel, la rablele dotate cu FAP (care, sa zicem ca fiind euro4 se mai apropie cit de cit de normele de poluare ale unui benzinar euro2 sau ceva) intervine acea regenerare periodica a FAP-ului care in oras o poti avea si de 2-3 ori/plin - FAIL.
Astfel ajungi sa ai la o limuzina cu motor diesel de 130-150cp consum de 9-10l/100 in conditiile in care cu acelasi model de masina dotat cu un benzinar de 2 litri si 140-150cp sa ai 11-12 - FAIL din nou. Deci omul nostru cu ideea preconceputa ca dieselul e afacere curata, arunca cu vreo 3kEUR mai mult pe boritania aia de motor pentru ca la sfirsit sa-si dea seama ca el nu va ajunge cu acel cost cuplimentar pe 0 dupa 40-50k km ci dupa 100-120. Ma rog, intre timp el va mai vrea sa profite si de valentele sportive ale masinii si va pocni un vibrochen - pac inca aproape 900EUR, va schimba uleiul mai devreme si mai des pentru ca intrerupind des ciclurile de regenerare ale FAP va dilua uleiul cu motorina, va da periodic bani pentru curatarea EGR sa nu se duca si aia draq', incintat de cuplul la turatii mici va baga animalic piciorul in ea si se va duce turbina in treaba ei, si multe altele.
Sau, va merge ca un tataie crizat, in permanenta cu ochiul pe consumul instantaneu, intrebindu-se de ce ii ia acum masina 5.5l/100 pentru ca ieri pe aici ii lua 5.4 in aceleasi conditii.
Deci de ce diesel? Ca sa ma laud pe forumuri ca am scos cu 0.1l mai putin decit data trecuta pe acelasi traseu? WTF?! Nu! Lasa, eu o sa bag cu 10-20l mai mult la mia de kilometri, o sa merg normal, n-o sa-mi infund masina cu funingine, o sa pot merge si mai "sportiv" daca o sa am chef fara sa-mi fac griji ca rup ceva, salvez si planeta si n-o sa-mi fac creierii praf cu trancanitul de diesel, etc.
O sa-mi iau diesel cind o sa car marfa cu masina. Intre timp vreau sa traiesc si la volan.