Ieri am dus masina in service pentru reparatii dupa o asteptare de 1.5 luni (programare facuta pe data de 04.01.2010). La predarea masinii, mi-au pus la dispozitie gratuit pe perioada reparatiei un Citroen Berlingo din 1997, 1.4i, 75 CP care avea 180k km si mergea foarte foarte bine. Berlingo pentru ca trebuia sa transport bara ... dar cititi in continuare.
Citroen Belgia a fost de acord sa vin cu piesele mele. Doream in principiu sa cumpar farul, bara si aripa. Bara de origine noua nu am gasit pentru ca modelul cu face-lift este prea nou. Aripa am gasit insa avea acelasi pret ca si la Citro. Am avut noroc si am gasit far Valeo de origine nou la 120 €, pretul la Citroen 250 € TVA incus.
Am decis sa pastrez si bara pentru ca avea doua fisuri mici, iar pretul uneia noua + vopsitul costa foarte mult. Citroen a fost de asemenea de acord sa iau bara acasa si sa o repar singur.
Astfel, ieri seara am fost si am luat bara. Cu ocazia asta am analizat si masina. Din fericire, in compartimentul motor, doar extremitatea suportului de aripa a fost putin afectat (impins catre motor). Mai lipseste o bucatica de plastic de la traversa de plastic de la baza barii (destinata protejarii pietonilor). In rest totul este Nickel-Crom-tip-top, adica totul este super Ok. In foto puteti vedea incercuit cu verde extremitatea armaturii metalice si zona unde lipseste plasticul, precum si o foto dupa indreptarea primara a armaturii metalice.

Seful de atelier mi-a inmanat o data cu bara si un proiector care avea o ureche de prindere rupta.
Ok, am ajuns acasa, se uita lumea la mine pe strada cam ciudat cand am scos bara din masina
- ureche rupta la proiector
- fisura interioara
- fisura exterioara

Urechea de la far s-a lipit foarte frumos. In plus i-am pus si o mica ranforsare din plastic.

La reparatia barii am utilizat bucatele de plastic recuperate dupa accident si o bucata de plat-banda din fibra de sticla. Pe amandoua fisurile am lipit bucatele de plastic utilizand un SuperGlue special Loctite cu un activator de reactie chimica pentru ca bara nu este din plastic simplu (este PP - polyethylene sau/si PE - polypropylene). Dupa lipire am protejat zona cu o banda adeziva speciala care resista la apa si umiditate. Pe merginea acestor benzi am pus un adeziv normal pentru etansare. In fotografiile urmatoare vedeti diferite etape ale procesului de lipire

In final, am fost destul de multimit de reparatie, exeptand fisura interioara la care am gresit procedura. Am lipit mai intai buzele fisurii si apoi am pus bucata de plastic pe interior. Trebuia sa lipesc numai bucata de plastic la interior si atat. Astfel, a curs mai mult super-glue pe langa si s-a albit putin zona pe exterior. Insa, cum vedeti in fotografia de mai jos, "am asigurat" zona respectiva si l-am rugat pe seful de atelier sa dea putina vopsea acolo. Insa fisura de la baza barii a iesit super bine. In ultima fotografie aveti toate consumabilele si SDV-urile utilizate.

Costul total al operatiunii "Salvare Bara" a fost de aproximativ 40 €, 4.5 ore de munca (si nervi pe cei care ma sunau la telefon si pe net sa ma intrerupa din treaba
Azi dimineata am dus bara la service. Seful de atelier mi-a spus ca avand in vedere ca am venit cu faru si nu am schimbat bara, la o prima estimare, pretul s-a redus la aproape de jumatate, i.e. aprox. 1000 € (1800 € estimarea intiala cu toate piesele de la ei).
Am sunat in seara asta sa vad cum se prezinta situatia si se pare ca masina este gata, cu aripa vopsita si montata, toate plasticaraia montata, farul si bara la fel. Astfel, reparatia a durat 2 zile. Ma duc maine dimineata sa recuperez masina si va arat cum a iesit lucrarea, precum si pretul final detaliat.
Bafta tuturor si drumuri fara accidente !!!