a mea n-a vazut decat lukoil de 95, rezervor cu nu mai mult de 10 litri aproape niciodata, si bujii stock desi are 55.000 km aproape ... si garantez ca scot aceleasi reprize daca o dezmeticesc nitel cu niste forja, de la mersu' tipic prin oras ...Silviu Mustata scrie:Consumul real este mai mic cu combustibil mai bun.emicald scrie:Asta e un mit (o legenda urbana). Nu difera consumul in functie de benzina...
Iar diferenta e mare, de la 4 la 4.6 parca, niciodata n-o sa simti asa diferenta de consum. Iar buzunarul sufera.
Acum cativa ani, am avut ocazia sa vad un test computerizat de functionare la batrana Dacie Solenza. Timpii de injectie comandati de ECU variau (la relanti) de la 4 la 10 milisecunde (functie de temperatura motor, continut de oxigen in gazele de evacuare + alti factori luati in sema de calculator). In timpul rularii se intampla fix acelasi fenomen. Avand in vedere ca pe langa C4, Solenza este de-a dreptul arhaica, concluzia mi se pare foarte clara.
Ai avea perfecta dreptate daca masina ar avea injectie mecanica (fara calculator) cu timpi ficsi, reglati la un interval de timp foarte mare asa cum erau odata motoarele diesel gen Mercedes Cobra sau camionele din copilaria noastra.
Am avut Solenza si nu ii placea deloc benzina de 95. Dadea niste intreruperi la relanti. Aceasta se intampla prin 2003. La testul pe calculator unii parametri nu ieseau cum trebuie si de la service mi s-a recomandat benzina de 98 (asa era atunci). La repetarea testului pe benzina de 98, totul era in regula.
In plus lungesti viata filtrelor si injectoarelor, ceea ce in timp mi se pare destul de importan ca si costuri.
Din experienta, diferenta de consum poate fi si de 2 l (ceea ce mi se pare semnificativ).
Acelasi fenomen si la Diesel. 2005-2010 Reno Symbol Dci 80 CP. In plus la aceasta era motorul mai tacut.
offtopic putin (OMFG imi iau BAN SHITE): motoru' de pe c4 1.6i e la fel de antic, au reusit doar sa-i mai adauge o axa cu came si 10 cai amarati ... si sa mai avanseze in euro ...
eu n-am reusit decat sa citesc fluctuatiile de turatie la relanti, si erau identice kit ca-i lukoil, alto101 sau mol5 ...
serios, daca masina e proiectata sa mearga cu 95, si nu-i mareste nimeni raportu' de compresie, de ce i-ai pune mai mult de 95? autodetonari n-apar la 95, eu cred ca s-ar observa ...
(desi cred ca am mai zis de un miliard de ori chiar pe topicu' asta) : cifra octanica = rezistenta la autodetonatie (ce poate aparea prin cresterea temperaturii rezultate din comprimare). deci masina vine din fabrica cu raportu' x de compresie, se testeaza ca merge cu cea mai slaba benzina posibil, si aia e ...
auzi, sa consume mai putin ... mai putin chiar cu 15 la suta cat e diferenta de pret =))