Doamne unde s'a ajuns...
deci ... in versusul asta discutam de 1.6 i si 1.6 hdi , ambele 109 cai ,da ? buunnn....
benzinarul face mai repede 0-100 km/h decat hdi'ul...ok
benzinarul are cu vre'o 5 km/h mai mare top speed'ul decat hdi'ul... ok...pe de alta parte , e total irelevanta dif asta de top speed pt ca la un vs hdi'ul trece frumos in spatele benzinarului si ramane lipt de el... nu se va distanta in veci benzinarul fata de hdi
reprize... 80-120... amandoua fac aceeasi treaba...si eu cu hdi'ul meu de la 80 km/h plec cu a 3 a ( la mers lejer , nu la alergat , a mea vede a 4 a de la 100 incolo ) , asa ca nu'mi spuneti mie ca e benzinarul mai rapid decat hdi'ul... ah , ca facem doar o cursa de 0-100 km/h , da... castiga benzina , dar daca mergem mai sus , ma bag frumos in spatele lui si acolo raman...
masinile astea in general au acelasi potential...chit ca una se duce in 6000 de rot si cealalta in mai putine...asa ca nu mai bateti campii cu asa zisele performante
pana la urma versusul asta se rezuma la :
-
placerea de a conduce o benzina / hdi
daca cineva e ahtiat dupa benzina : sunetul facut de evacuare si filtrul de aer sport , isi va lua benzina forever , sau ajunge in latura cealalta..preferand benzina pt silentiozitate
daca cineva e multumit de felul cum se conduce un hdi , isi va lua hdi forever... si mai sunt persoane care prefera sa auda cum toarce dieselul...da , sunt si acest gen de persoane
eu , personal , la punctul asta , merg pe hdi... regret insa alegerea facuta si anume motorul de 1.6...trebuia sa iau 2.0 , nu stiu ce a fost in capul meu cand am luat masina , fiind primul diesel sub 2000 cm3...de fapt stiu ce a fost ( si nu a fost vb de bani )
-
costurile de intretinere benzina / hdi
consider ca discutam de o perioada cuprinsa intre 2 si 5 ani sau sa zicem 100k km ( banuiesc ca majoritatea nu depaseste nr de 20k de km intr'un an )
indiferent de perioada scrisa in carte , observ ca aproape toata lumea face revizia cam la 15k de km...
asadar , cu totii schimbam 4 L de ulei , un filtru de aer , unul de ulei , placute si discuri pe la 60k de km , antigel si lichid de frana ( la 2 ani ) , iar cei cu hdi mai au un amarat de filtru de motorina ( care se poate schimba , teoretic , la 2 ani , dar majoritatea pt linistea personala il schimba la fiecare revizie ) care costa maxim maximorum 300 ron , desi se gasesc si la jumatate de pret
eu , personal , la punctul asta merg tot pe hdi... din diferenta dintre bonurile primite in urma alimentarilor cu motorina pt cei 15k de km la hdi si bonurile primite in urma alimentarilor cu benzina tot pt 15k km imi platesc toata revizia lejer ( la un calcul sumar , sa zicem o diferenta de 2L % in favoarea dieselului la 15k de km inseamna 300L , care la un pret de 4 ron , sa zicem , sunt 1200 de ron , la un calcul simplu fara sume exacte )

sa nu uitam ca intrebarea poll'ului este :"
daca ati avea banii pt un diesel [...]" deci nu intra in calcul diferenta de pret la achizitionare sa'mi ziceti ca cu banii aia va luati 30 de cisterne de benzina sau ca faceti revizii toata viata
cam asta a fost punctul meu de vedere ... nu o sa cred pe nimeni care'mi va spune ca hdi'ul e mai scump la intretinere decat benzinarul sau ca benzinarul "face" hdi'ul ( atentie , nu spun nici ca hdi'ul "face" benzinarul , dpmdv ambele sunt in acelasi loc situat ) , deci la mine se rezuma doar la ce ma face sa ma simt mai comfortabil... benzina sau motorina...
PS: de vre'o ora jumate tot scriu la postul asta fiind la munca...pauze multe... ceea ce m'a facut sa scriu este inversunarea cu care se discuta la un moment dat de performantele celor doua... care cum am mai spus sunt egale ...daca e un benzinar in fata hdi'ului , cel din urma va ramane in spate si invers , daca e un hdi in fata benzinarului , deasemenea se va pastra aceasta ordine , benzinarul neavand suficiente resurse pt a depasi hdi'ul... ( stim cu totii cam cum urca motorul de 1.6 indiferant de carburat de la 195 la 200 de km/h )