DIESEL vs. BENZINA - the final "battle"!

Citroen C4 sau altceva?
Scrie răspuns

Daca ati fi avut banii necesari in plus, v-ati fi luat diesel in loc de benzina?

DA
88
65%
NU
47
35%

Voturi totale: 135

Bogdan
Fondator
Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005

Re: DIESEL vs. BENZINA - the final "battle"!

Mesaj de Bogdan »

ingfrancisc scrie:Da mituc ... dar chiar daca doarme sau nu soferul acela la volan tot diesel castiga, si de departe, la acceleratia in reprize :ya
Chiar daca iei conditiile ideale (ce trapta vrei , la ce turatie vrei) tot diesel este mai rapid intr-o depasire pentru simplu motiv ca, indiferent de treapta, viteza de deplasare, etc, dieselul pune pe asfalt 240 Nm in timp ce benzinarul doar 170 Nm. Sigur, e vorba de motoare diesel cu turbina ... dar altele nu se mai fabrica acum (cred). Situatia se egaleaza doar daca si benzinarul e supraalimentat, dar cred (ca nu stiu exact) ca atunci este si mult mai scump.
Iar datele de pe zeperfs .. .asta e, pe astea le-am gasit azi noapte. Exista insa si pentru Citroen, pentru toate marcile de altfel, pentru ca se testele astea se fac obligatoriu iar metodele si modurile de incercare sunt standardizate.

Oricum, mai conteaza, cea mai frumoasa, mai buna si mai misto masina e a mea :ya ::P
De aici deduc ca dieselul este mai bun si mai puternic decat benzinar, doar cand vorbim de oameni comozi!

Datele le gasesti pentru fiecare motor in parte, cel putin reprizele, insa acele date nu mereu pot fi folosite in versusuri !!
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews
Imagine
emicald
Marca si model masina: Citroen C4 thp

Mesaj de emicald »

@ingfrancisc: jos palaria! :hi

Nimeni din cei cu benzinare (aspirate) n-o sa recunoasca avantajul dieselului de 110 cai... Dar faptul ca daca la 80 la ora ajungi in spatele unei masini si nu faci altceva decit sa apesi acceleratia si sa fluieri pe linga el e cel mai important aspect in utilizarea unei masini. Compresorul ala face toti banii... De-aia mi-am luat eu THP, fiindca nu-mi place zgomotul de tractor si zoaiele care se scurg la busonul de alimentare, dar vreau sa am cuplu mare.
Cit despre consum... daca 2-3-4 litri diferenta nu vi se pare semnificativ, inseamna ca produceti banii prea usor.
C4
mituc
Marca si model masina: Mazda 3 MPS BK

Mesaj de mituc »

ingfrancisc scrie:dieselul pune pe asfalt 240 Nm in timp ce benzinarul doar 170 Nm. Sigur, e vorba de motoare diesel cu turbina ... dar altele nu se mai fabrica acum (cred).
Eu cred ca tot nu intelegi diferenta din cuplul motor si cuplul pus pe asfalt, demultiplicat mai mult (semnificativ) prin cutia de viteze mai lunga a dieseului. Dieselul are o plaja de turatii de vreo 2500rpm in care opereaza si la capatul careia ia foc, benzinarul de 4500 si atita timp cit nu-l zdruncini in limitare e ok.

Apoi, nu faci diferenta dintre turatia de cuplu maxim la care nu te vei afla in veci cu un diesel intr-o depasire, si turatia de putere maxima pe care e mult mai probabil s-o atingi. Si vrei/nu vrei benzinarul va avea cam acelasi cuplu motor in preajma turatiei de putere maxima (5500-6000) ca si un diesel tot in preajma turatiei sale de putere maxima (3500-4200) dar unde cuplul e in cadere libera (sub 160Nm din 240 - demultiplicat mai mult prin cutie), pe cind benzinarul mai are ceva rezerve chiar si la 6500 (daca nu intra in limitare, desi parca intra la 6700).

Dieselul e un motor care consuma putin si care are cuplu mare chiar daca e pe o plaja ingusta de turatii. Insa asta face ca toate cutiile de viteze atasate la dieseluri sa fie lungi pentru a putea utiliza eficient acel cuplu mare pe plaja ingusta de turatii.
Si asa va ramine pina cind nu se va face diesel bi sau twin turbo (bmw 335d, bmw 123d) care trag de rup de la 1500 la 5000 fara incetare (dar nu fac obiectul comparatiei noastre, si oricum nu pot fi superioare unui benzinar echivalent decit la capitolul consum: http://www.zeperfs.com/duel2826-1543.htm" onclick="window.open(this.href);return false; ).

Ma voi opri aici cu explicatiile, pentru ca deja ma repet a multa oara iar daca tu nu vrei sa intelegi doar pentru ca te smunceste la relanti cind iei piciorul de pe ambreaj si ai senzatia ca masina trage mult mai tare decit echivalentul benzinar atunci e problema ta. ;)
Rablamentul atomic C4 1.6i 110CP 5p (ex)

Visul meu cel mai umed sa e merg cu un kaiac cu visle de titan pe o mare de capete de prosti.
All I wanna do... is have some fucked! And I've got a feeling... that I'm not the only one!
emicald
Marca si model masina: Citroen C4 thp

Mesaj de emicald »

Mituc: chiar daca ai posturi lungi si cu multe numere prin ele, sa stii ca prin asta n-ai reusit sa fii la subiect, recte n-am inteles ce vrei sa spui: care e mai bine, diesel sau benzina? Si cu ce il contrazici pe ingfrancisc? sau cu ce te contrazice el pe tine?
C4
mituc
Marca si model masina: Mazda 3 MPS BK

Mesaj de mituc »

El spune ca dieselul are putere mai multa si ca te ajuta mai mult in depasiri, eu tot incerc sa-i demonstrez ca un diesel si un benzinar de aceeasi putere sint cam egale in depasiri, fiecare avind plusuri sau minusuri fata de celalalt in functie de situatie.

Care e mai bine nu voi putea sa-ti spun sincer, sint foarte multe considerente care au diverse prioritati si ponderi in preferintele si mai ales nevoile fiecaruia. Dar ca si concluzii:
1. in depasiri un diesel nu va fi superior unui benzinar de putere echivalenta. In functie de situatie e posibil ca balanta sa fie inclinata usor invers;
2. costurile de intretinere sint o idee mai mici la benzinare, dar nu semnificativ incit sa genereze un efort financiar notabil (iei o masa mai copioasa in oras la un restaurant mai fancy si s-au dus mai multi bani decit diferenta dintre costurile de intretinere la 30k km).
3. mai silentios si confortabil stim deja care e, desi vibratiile la dieselurile noi sint abia vizibile.
4. costul de achizitie este usor mai mare la diesel cu dotari echivalente, bani pe care-i platesti practic doar pe diferenta de motorizare.
5. costurile de utilizare sint simtitor mai mici la diesel, cel putin procentual vorbind. Luind in considerare si punctul 4 insa ajungem la o oarecare echivalenta a costurilor de achizitie, intretinere si utilizare cam dupa 70-90k km (e posibil ca intervalul sa fie si mai larg, 60-100k km, in functie de diverse, si creste daca exploatarea se face exclusiv in regim extraurban).

* Dupa acel interval intervin strict preferintele personale. Eu unul daca as lua masina pentru mine as lua clar benzinar. Il poti conduce o idee mai sprinten fara sa ai grija motorului care la diesel are un raport de compresie imens, cursa pistonului e mai mare, pistonul si bielele sint mai grele, plaja de turatii e relativ mica, samd.
* Daca as avea de facut foarte multi kilometri anual, si anume suficienti incit intervalul pomenit la punctul 5 sa se implineasca in decursul unui an (caz in care costurile de utilizare ar fi cele cu o pondere semnificativa - si deci s-ar obtine o economie semnificativa aici daca ele ar fi mici) atunci clar diesel.
Rablamentul atomic C4 1.6i 110CP 5p (ex)

Visul meu cel mai umed sa e merg cu un kaiac cu visle de titan pe o mare de capete de prosti.
All I wanna do... is have some fucked! And I've got a feeling... that I'm not the only one!
Cosma Adrian
Numar Inmatriculare: SJ-45-ADY

Mesaj de Cosma Adrian »

Cum vad eu lucrurile...Eu mi-am luat benzinar pur si simplu pt placerea de a conduce si pt simplul fapt ca la mom. respectiv era, pot spune, considerabil mai ieftin decat dieselu. Altfel degeaba suntem subiectivi si o dam in tot felu de balarii, teorii, de cifre si valori pt ca oricum dieselu rulz. E mult mai economic si mult mai comod de condus. Iar cand cu TDI fac Zalau-Bucuresti-Zalau(1300km) cu doar 150 lei=un plin (motorina luata cu 2,5 lei/l de la surse proprii, dar de calitate) te asigur ca-ti creste inima pt dieselu ala, pt ca la benzinar mi-ar fi trebuit vreo 350-400 lei pt drumu asta(diferenta enorma). Degeaba zicem ca dieselu pierde la revizii si intretinere pt ca nu-i asa si tot in castig va iesi. Cum am zis, daca ai placerea de a conduce in sange si iti permiti (desi chiar si atunci te mai gandesti ca ce economie ai fi facut cu un diesel) e mai bun un benzinar, altfel dieselu rulz si te va ajuta mult mai bine sa-ti faci treaba :hi
C4 berlina, 1,6i ,16v (110cp),gri iceland
Bogdan98
Citroen Fan
Marca si model masina: C4 1.6 e-HDI (nebotezat inca)

Mesaj de Bogdan98 »

Este exact ce am zis si eu si mituc (si altii).
Daca ai drumuri lungi de facut, multi km, majoritatea extraurban, da... se merita dieselul.
Dar daca faci 10-15.000 km/an, din care 80-90% in oras, se merita benzinarul.
Cred ca pana la urma asta este concluzia care se impune.
Cat despre comoditate mai mare in condus la diesel ... nu prea sunt de acord. Comoditate mare in condus ti-o da o cutie semiautomata sau automata. Cand STII sa conduci, ti-e comoda orice masina.
C4 1.6 e-HDI 110CP 5P Gris Fer = B 16 VBF
B25BUY
Numar Inmatriculare: B-BUY

Mesaj de B25BUY »

Mai depinde si de preferinta pentru un motor sau altul..
*
Eu unul, merg f. mult prin oras si fac cam 15.000 -20.000 km pe an (din care 60-70% prin oras), cu toate astea cand am luat C4, am vrut sa mai schimb, dupa ce am tot avut numai benzinare, am luat si un diesel. Nu din ratiune km parcursi anual.
Ci pur si simplu pentru sunetul robust, gutural, specific dieselului care mie imi place si pt. cuplul mare al motorului disponibil de jos, pentru consumul bun.
... si poate (e o prejudecata, un pitic intern) pentru fiabilitatea mai crescuta a dieselului decat a lui Otto. Dar,evident, asta ramane de vazut cand o voi vinde, sa compar probleme mai grave avute cu benzinar vs diesel in 100k km de exemplu :D.
C4 berlina 5 usi, culoare: Mativoire/2.0 HDI VTR Pack 140 CP - 2009
Cosma Adrian

Mesaj de Cosma Adrian »

Bogdan98 scrie: Cat despre comoditate mai mare in condus la diesel ... nu prea sunt de acord. Comoditate mare in condus ti-o da o cutie semiautomata sau automata. Cand STII sa conduci, ti-e comoda orice masina.

E parerea ta, nu e vb despre stiut sau nestiut in ale condusului si sunt convins ca sti la ce ma refeream. Eu ma refer la faptul ca oricine (ma refer la cei care au habar) iti va spune ca e mai comod de condus un diesel decat un benzinar, atat pt faptul ca e mai economic cat si pt ca iti da posibilitatea sa faci schimbari sau retrogradari de trepte mult mai rar decat la benzinar. Poti sa schimbi treptele si la benzinar rar dar ori va fi subturat motorul ori nu vei avea tu destula putere la dispozitie.

L.E.: Buy cunosc dieseluri cu 5-600 mii km la bord, fi sigur ca e mai fiabil decat un benzinar, tocmai de asta la camioane(care fac milioane de km) se foloseste motorul diesel
Ultima oară modificat Mie Feb 03, 2010 4:39 pm de către Cosma Adrian, modificat 1 dată în total.
Bogdan
Fondator
Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005

Mesaj de Bogdan »

Asta daca luam in calcul cutiile manuale, ca la automate avantajul asta dispare! :)
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews
Imagine
Bogdan98
Citroen Fan
Marca si model masina: C4 1.6 e-HDI (nebotezat inca)

Mesaj de Bogdan98 »

Adica comoditate = lene :D ... mie mi-e comod si sa schimb din 3 in 3 metri. Chiar nu ma deranjeaza.

LE si eu:
L.E.: Buy cunosc dieseluri cu 5-600 mii km la bord, fi sigur ca e mai fiabil decat un benzinar, tocmai de asta la camioane(care fac milioane de km) se foloseste motorul diesel
Adriane, vezi ca am pus mai devreme ceva explicatii DE CE la camioane se folosesc diesele.. nu din cauza fiabilitatii, ci pentru ca alea trebuie sa faca ca magaru cu samaru
C4 1.6 e-HDI 110CP 5P Gris Fer = B 16 VBF
dimabogdan

Mesaj de dimabogdan »

Au facut astia de la Fifth Gear un experiment.Doua Astra, motoare unul diesel si unul benzina, sensibil aceeasi putere( daca nu ma insel era vorba despre 180-190CP), in paralel, pe circuitul lor.
Intai au plecat de pe loc, benzina l-a facut pe nea diesel.Apoi au plecat din mers, aici s-a tinut cat s-a tinut dieselul, dar tot in urma a ramas.
Ramane capitolul consum, fum si carait persistent de diesel in masina, care nu ma incanta.plus ca daca ai noroc de motorina proasta, adio injectie.
Mai bine sa taci si sa pari prost, decat sa vorbesti si sa spulberi toate indoielile.
Cosma Adrian

Mesaj de Cosma Adrian »

Da Bogdan98, am vazut explicatiile voastre si sunt valabile. Insa acum 6 ani am avut ocazia sa lucrez 2ani si ceva la o firma de transporturi ca sofer de tir. Iti spun sigur ca unul dintre motivele pt care se folosesc motoare diesel la camioanele de mare tonaj este si acela al fiabilitatii.

L.E. Dimabogdan si eu imi aduc aminte de testu cu pricina ,dar eu imi amintesc ca desi dieselu a pierdut pentru o diferenta foarte mica in favoarea benz., blonda si celalalt moderator au fost placuti impresionati de diesel, nu de benzinar
Ultima oară modificat Mie Feb 03, 2010 5:19 pm de către Cosma Adrian, modificat 1 dată în total.
alex82
Alex Ploiesteanu'
Marca si model masina: Peugeot 407 , 2.0 HDI

Mesaj de alex82 »

Doamne unde s'a ajuns...

deci ... in versusul asta discutam de 1.6 i si 1.6 hdi , ambele 109 cai ,da ? buunnn....

benzinarul face mai repede 0-100 km/h decat hdi'ul...ok
benzinarul are cu vre'o 5 km/h mai mare top speed'ul decat hdi'ul... ok...pe de alta parte , e total irelevanta dif asta de top speed pt ca la un vs hdi'ul trece frumos in spatele benzinarului si ramane lipt de el... nu se va distanta in veci benzinarul fata de hdi

reprize... 80-120... amandoua fac aceeasi treaba...si eu cu hdi'ul meu de la 80 km/h plec cu a 3 a ( la mers lejer , nu la alergat , a mea vede a 4 a de la 100 incolo ) , asa ca nu'mi spuneti mie ca e benzinarul mai rapid decat hdi'ul... ah , ca facem doar o cursa de 0-100 km/h , da... castiga benzina , dar daca mergem mai sus , ma bag frumos in spatele lui si acolo raman...

masinile astea in general au acelasi potential...chit ca una se duce in 6000 de rot si cealalta in mai putine...asa ca nu mai bateti campii cu asa zisele performante

pana la urma versusul asta se rezuma la :

-placerea de a conduce o benzina / hdi
daca cineva e ahtiat dupa benzina : sunetul facut de evacuare si filtrul de aer sport , isi va lua benzina forever , sau ajunge in latura cealalta..preferand benzina pt silentiozitate
daca cineva e multumit de felul cum se conduce un hdi , isi va lua hdi forever... si mai sunt persoane care prefera sa auda cum toarce dieselul...da , sunt si acest gen de persoane

eu , personal , la punctul asta , merg pe hdi... regret insa alegerea facuta si anume motorul de 1.6...trebuia sa iau 2.0 , nu stiu ce a fost in capul meu cand am luat masina , fiind primul diesel sub 2000 cm3...de fapt stiu ce a fost ( si nu a fost vb de bani ) :mrgreen:

-costurile de intretinere benzina / hdi
consider ca discutam de o perioada cuprinsa intre 2 si 5 ani sau sa zicem 100k km ( banuiesc ca majoritatea nu depaseste nr de 20k de km intr'un an )
indiferent de perioada scrisa in carte , observ ca aproape toata lumea face revizia cam la 15k de km...
asadar , cu totii schimbam 4 L de ulei , un filtru de aer , unul de ulei , placute si discuri pe la 60k de km , antigel si lichid de frana ( la 2 ani ) , iar cei cu hdi mai au un amarat de filtru de motorina ( care se poate schimba , teoretic , la 2 ani , dar majoritatea pt linistea personala il schimba la fiecare revizie ) care costa maxim maximorum 300 ron , desi se gasesc si la jumatate de pret

eu , personal , la punctul asta merg tot pe hdi... din diferenta dintre bonurile primite in urma alimentarilor cu motorina pt cei 15k de km la hdi si bonurile primite in urma alimentarilor cu benzina tot pt 15k km imi platesc toata revizia lejer ( la un calcul sumar , sa zicem o diferenta de 2L % in favoarea dieselului la 15k de km inseamna 300L , care la un pret de 4 ron , sa zicem , sunt 1200 de ron , la un calcul simplu fara sume exacte )
:!: sa nu uitam ca intrebarea poll'ului este :"daca ati avea banii pt un diesel [...]" deci nu intra in calcul diferenta de pret la achizitionare sa'mi ziceti ca cu banii aia va luati 30 de cisterne de benzina sau ca faceti revizii toata viata :!:

cam asta a fost punctul meu de vedere ... nu o sa cred pe nimeni care'mi va spune ca hdi'ul e mai scump la intretinere decat benzinarul sau ca benzinarul "face" hdi'ul ( atentie , nu spun nici ca hdi'ul "face" benzinarul , dpmdv ambele sunt in acelasi loc situat ) , deci la mine se rezuma doar la ce ma face sa ma simt mai comfortabil... benzina sau motorina...

PS: de vre'o ora jumate tot scriu la postul asta fiind la munca...pauze multe... ceea ce m'a facut sa scriu este inversunarea cu care se discuta la un moment dat de performantele celor doua... care cum am mai spus sunt egale ...daca e un benzinar in fata hdi'ului , cel din urma va ramane in spate si invers , daca e un hdi in fata benzinarului , deasemenea se va pastra aceasta ordine , benzinarul neavand suficiente resurse pt a depasi hdi'ul... ( stim cu totii cam cum urca motorul de 1.6 indiferant de carburat de la 195 la 200 de km/h )
Imagine
Se vinde leul - 2.0 HDI 190 cp fara FAP , an 2005
B25BUY
Numar Inmatriculare: B-BUY

Mesaj de B25BUY »

Mi-au cazut 3 injectoare la C3 1.4i benzina in 40.000 Km: la 5.000Km, la 18.000km si la 40.000km din senin.In ideea asta am zis ca ramane de vazut, daca dieselul va intampina astfel de probleme...sau altele de o gravitate comparabila.
*
Cat despre zgomot, eu zic ca si benzinarul face scandal mai mare la turatii mari...
C4 berlina 5 usi, culoare: Mativoire/2.0 HDI VTR Pack 140 CP - 2009
Scrie răspuns

Înapoi la “Citroen C4 Vs ...”