DIESEL vs. BENZINA - the final "battle"!

Citroen C4 sau altceva?
Scrie răspuns

Daca ati fi avut banii necesari in plus, v-ati fi luat diesel in loc de benzina?

DA
88
65%
NU
47
35%

Voturi totale: 135

wonka jr.
Marca si model masina: Citroen DS3 1.6 hdi 92 cp
Numar Inmatriculare: GL 88 WNK

Re: DIESEL vs. BENZINA - the final "battle"!

Mesaj de wonka jr. »

pacat ca nu se mai fac dieseluri aspirate. ca turbinele astea ne omoara pe toti.
DS3 1.6 Hdi 92cp, 30.000km Imagine
ex DS4 So Chic 1.6 VTi 120cp, 67.110 km Imagine
ex C2 VTS 1.6i 125cp, 107.344 km Imagine
ex C4 Coupe VTR 1.6 Hdi 110cp, 216.164 km Imagine
Cosma Adrian
Numar Inmatriculare: SJ-45-ADY

Mesaj de Cosma Adrian »

Wonka jr. fi sigur ca nu ti-ar place alea aspirate la cat de puturoase sunt
C4 berlina, 1,6i ,16v (110cp),gri iceland
wonka jr.

Mesaj de wonka jr. »

dar eu nu il iau sa fac curse cu el. e pentru placerea de a merge pur si simplu. la ce viteze ating in oras chiar nu imi trebuie cine stie ce putere. si un 130 pentru romania e arhisuficient.
tzun
c4 eXpLoSiF
Numar Inmatriculare: TCI

Mesaj de tzun »

dar sa ajungi la acel 130 , te cam plictisesti
C4 1.6 HDI 110 CP "berlina"
vw passat 1.9 tdi 131 cp 4motion
wonka jr.

Mesaj de wonka jr. »

la cate autostrazi avem, o sa ma plictisesc pana ajung la una :ok
Aiurica
Marca si model masina: C4 2.0 VTS by Loeb
Numar Inmatriculare: B 32 WRC

Mesaj de Aiurica »

sincer nu cred ca ti-ai mai dori dupa ce ai conduce un 1.6 diesel aspirat sa ai vreun diesel in viata ta......
By Loeb no.1882 2.0 16 VVT-VTS 180 hp
By Aiurica 1.6 16v 110 hp -Sold
wonka jr.

Mesaj de wonka jr. »

daca ar fi produs vreo unul as fi condus. stiu ca pe saxo era un 1.5d de 54 cp. si pe c1 e un 1.4 hdi de 54, dar asta e turbo chipurile.
mituc
Marca si model masina: Mazda 3 MPS BK

Mesaj de mituc »

orlando scrie:
mituc scrie: Cuplul motor e mai bun la diesel, dar treptele sint mai lungi iar diferenta nu e asa mare. Bineinteles asta nu poate compensa faptul ca cuplul motor e disponibil mai de jos la diesel (prin natura arhitecturii), dar la ce-ti trebuie cuplu mar in deplasari bara la bara (ca doar acolo mergi cu turatii reduse)?
pai iti trebuie cuplu si la depasiri, cand stai in spate la tir si gasesti loc de depasit daca ai cuplu de jos nu mai e nevoie sa dai treapta inferioara...si legat de intretinere in afara de filtrul de motorina (cum zicea si Alex) ce altceva e mai scump la intretinerea unui diesel decat cea a aunui benzinar?
Mai baieti, nu credeam ca sinteti atit de naivi! Nu confundati cuplul motor cu cuplul care ajunge la roata! La diesel treptele sint mai lungi! Mult mai lungi! Al draq' de lungi! Asta inseamna o demultiplicare al draq' de mare a cuplului.
Puterea = turatie*cuplu*o_constanta_universala. Puterea maxima este aceeasi la 1.6i si 1.6hdi, ceea ce inseamna ca dieselul la turatie de putere maxima (ca doar nu intri in depasire cu turatia de relanti, ca doar prin zona ei dieselul e suveran fata de benzina) cuplul care ajunge la roti la diesel ESTE IDENTIC cu cuplul care ajunge la roata la o benzinara, tot la turatia de putere maxima (e.g. 4000 sau 4500 la 1.6HDI versus 5750 la 1.6i).
Ma rog, cind se gasesc TDI-sti care intra in depasiri cu 2200rpm cu benzinare "pentru ca a lor rupe la turatia asta" si se pling ca nu au cuplu atunci probabil ca putem incheia discutia cu ei, dar noi sintem (sau am fost) posesori de citroen, deci avem mai mult de 3 legaturi neuronale in cap.

Voi nu v-ati intrebat niciodata de ce benzinarul de 1.6 si 110cp face 0-100 mai repede decit hdi-ul de aceeasi putere? Ca cele 50-70kg in plus nu cred ca trag asa mult. Hai sa va spun tot eu: pentru ca la benzinare cuplul este mult mai liniar, e disponibil in proportie de 90% inca de la 2000rpm, si tot 90% din cuplul maxim va fi si la 5500. Pe cind dieselul se beseste odata tare si bine pe la 1700-2000rpm, dupa care isi da duhul in flacari si chinuri groaznice, chinuri care trec si prin demultiplicarile cutiei.

Deci da, deja ati ghicit, oricind voi prefera sa intru intr-o depasire cu un benzinar decit cu un diesel de putere si greutate egala! ...pentru ca, da, trage mai TARE (surpriza?? Nu si pentru mine).
Nu veti putea cere unui benzinar sa aiba aceeasi vivacitate la 2000rpm ca un diesel. Nu se poate, prin natura designului, ati facut la termodinamica in clasa a 10-a. Asa cum nu poti conduce un diesel ca pe un benzinar, ca-i scoti palele turbinei pe esapament destul de urgent si o sa fie si ineficient la turatiile alea.

Ok, problema depasirilor si a cuplului al lamurit-o. Ce mai era? Costuri de intretinere? Revizii mai dese cu 5k km la diesel. Filtre mai mari si mai scumpe. Lichid de intretinere FAP odata la nu stiu citi km. Funingine. Putoare. Trebuie curatat periodic EGR ca sa nu se duca si ala in lumea lui. Cred ca intra si putin mai mult ulei. dureri de cap iarna la -30C - benzinarul o sa-ti plece si la -50 daca ai baterie.
Ce ramasese in favoarea dieselului? Kilometrii! Fie ca-s in afara sau in mediu urban, dieselul merge gratis in comparatie cu benzinarul. Si daca faci suficienti kilometri toate costurile reduse de intretinere ale benzinarului or sa paleasca cind te uiti pe factura de la gaz, ca acele costuri de intretinere nu-s cu mult mai mari (10-15%?).

Ah, si da, la diesel poti sa faci chip tuning cu efecte mult mai evidente decit la benzinar :) Dar curcile de la citroen au reusit sa introduca pe piata si 1.6THP! Bravo lor, ii asteptam cu un turbo benzinar de 2 litri 300cp si 400Nm.
Rablamentul atomic C4 1.6i 110CP 5p (ex)

Visul meu cel mai umed sa e merg cu un kaiac cu visle de titan pe o mare de capete de prosti.
All I wanna do... is have some fucked! And I've got a feeling... that I'm not the only one!
Bogdan98
Citroen Fan
Marca si model masina: C4 1.6 e-HDI (nebotezat inca)

Mesaj de Bogdan98 »

Don' profesor... :hi :hi :hi

Sa ma apuc sa caut niste diagrame de pe vremea cand faceam turbodinamica (nu doar in clasa a 10a, eu am mancat turbodinamica pana in anul 5 de facultate - masini termice, motoare combustie interna - ce-i drept, specializare pe turboreactoare)?
Diferentele diesel/benzina? Curbe de putere, diagramele entropice, ciclurile de functionare?
Oricum, cred ca orice diagrame sau poezii de prin cursuri, palesc in fata explicatiilor lui @mituc. N-as putea si nu stiu daca poate cineva, sa le prezinte asa frumos ca el. In concluzie.... :hi :hi :hi
C4 1.6 e-HDI 110CP 5P Gris Fer = B 16 VBF
Mihay
Supermoderator

Mesaj de Mihay »

exact asta voiam sa zic si eu , dar mi-ai luat`o inainte :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

oricum , nu inteleg de ce trebuie ca unii sa incerce sa convinga pe altii ca dieselu lor e mai Jmeker decat benzina celorlalti sau invers. eu imi repet cazul meu...ma asteptam la un consum de 11 ( lua loganu` 16 v 9,5-10,5 in oras) si imi consuma 12 acum c4 fara sa fiu prin blocaje ( am capatat o dexteritate de a ocoli locurile periculoase la orele nepotrivite ). dar ptr mine senzatia de benzina aspirat bate impresia fata de bonul de motorina...cat mi-oi mai permite..
Bogdan
Fondator
Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005

Mesaj de Bogdan »

Urmatoarea masina trebuie sa fie diesel, automata si cel putin 200CP!
Sa-mi ia tot 10 in oras da sa fie de 2 ori mai puternica ... :lol:
Deci votul meu merge la diesel pentru o perioada lunga de timp
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews
Imagine
Bogdan98
Citroen Fan

Mesaj de Bogdan98 »

Benzina vs diesel ... mi-am mai spus parerea anterior, din punctul meu propriu si personal de vedere, mi-as lua diesel NUMAI daca as merge foarte mult extraurban, si as face un minim de 30k pe an. Abia atunci ii vad avantajul dieselului, din punct de vedere al "costurilor" totale. Altfel, tinand cont ca majoritatea km ii fac in oras, distante scurte, si undeva la 10-12k pe an, benzinarul ramane mai "eficient" ca banuti.
Si daca vine cineva si imi spune ca pe serpentine, urcare, etc, un diesel face 100% benzinarul, imi dau voie sa nu il cred. In cel mai bun caz, vor merge bara la bara, dar totul depinde si de sofer. Degeaba ai 200cp si 400Nm sub tine, daca nu stii ce sa faci cu ei. Si te "face" unu cu 90cp si 140Nm. Totusi inclin sa cred (si sa sper) ca nu la asa ceva se face versus-ul de fata.
Sa-i vedem utilitatea practica... km, consum, pret, costuri, etc. Si nu raportat la 1 an, ci la 3-5 ani, care este cam perioada "normala" de schimbare a unei masini.

PS. referirea la cei 200cp si 400Nm nu era pentru @Bogdan, am postat cam in acelasi timp. Vorbeam la modul general.
mituc
Marca si model masina: Mazda 3 MPS BK

Mesaj de mituc »

Un diesel de 200cp va costa cel putin 30k EUR, adica cit o turbo benzinara de 250cp + benzina (nu diferenta de consum, ci benzina) de vreo 25-30k km :) Si o benzinara de 250cp o poti duce in 350cp, un diesel de 200cp daca ai noroc ajungi la 250 :drive
Rablamentul atomic C4 1.6i 110CP 5p (ex)

Visul meu cel mai umed sa e merg cu un kaiac cu visle de titan pe o mare de capete de prosti.
All I wanna do... is have some fucked! And I've got a feeling... that I'm not the only one!
Bogdan
Fondator
Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005

Mesaj de Bogdan »

Gasesti si mai ieftin de 30k! Legat de sute de cai, nu imi iau diesel sa fac chiptuning sau sa merg la liniute!
O iau sa merg cu ea zi de zi, si sa aiba si putere cand am chef sa ma dau la ea..
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews
Imagine
Bogdan98
Citroen Fan

Mesaj de Bogdan98 »

La mersul zi de zi prin oras, tot benzinaru e mai bun. Dieselului ii place la drum intins. Intrebati orice mecanic (bun) si o sa va spuna ca dieselul este omorat cu zile la traficul din oras.
Si cum zicea @mituc, puterea e aceeasi (ma refer la 1.6i vs 1.6hdi)... tot 110cp.
Scrie răspuns

Înapoi la “Citroen C4 Vs ...”