Performante dinamice C4

Discutii generale,ce cumparam, de unde cumparam, de ce cumparam, ce dotari, ce motorizari etc
sch

Mesaj de sch »

onacus scrie:
Dupa asta schimba a 2-a la 50 de Km/h (adica 1 0-50), a 3-a la 85 (adica a 2-a pana la 85 ;)) si dupa cu a 3-a pana la suta (care merge pana la 115 si nu intra inca pe roshu).

Asa ar trebui sa-ti iasa. Asta inseamna ca schimbi in viteza superioara pe la 6200-6400 rpm.
Hm, mersi de sfat! Nu stiu insa daca o sa ma lase inima sa-l urmez in ceea ce priveste turatiile de peste 5800.
In plus, nu sunt prea sigur ca astfel se obtin cele mai bune performante, pt ca puterea maxima e la 5800, apoi scade puterea (probabil).
Ca sa nu mai vorbim de cuplul maxim care e la 4000, si daca o duc pana peste 6000 (chiar nu stiu daca nu cumva taie alimentarea la 6000) dupa schimbare, probabil as avea peste vreo 4500.
Am citit aici pe forum ca accelerarea e data de marimea cuplului, iar puterea maxima e cea care doar este capabila sa intretina o anumita viteza. Nu imi e 100% clar asta, dar ar cam rezulta de aici ca dupa urcarea in trepte e bine totdeauna sa ai turatia in zona de cuplu maxim (deci imediat sub 4000 de ture), nu peste.
Asta teoretic.
Practic, am simtit o chestie in treapta 1 si cred ca se aplica cam la toate treptele si confirma cele de mai sus.
La o apasare brusca a pedalei de la vreo 5-10 km/h se duce imediat pana in 35 si bine apoi peste 40, dar mai putin bine. Asta pt ca probabil 4000 de ture face pe la 30-35 km (chiar o sa verific asta)..
La fel am simtit si cu treapta a doua pana la, respectiv peste 70 la ora.
S-ar putea sa ma insel, pt ca nu am facut chestiile astea decat o data, de doua ori, dar de obicei simt chestiile astea cu destula acuratete. In mod normal bag a doua la sub 25 km (chiar nu imi place sunetul motorului turat la peste 3500-4000 in treptele 2 si mai ales 1, parca e altfel, mai isteric, decat in 3, 4 si 5)
Prin urmare, ca schimbi 2 trepte la 5500 sau schimbi la 6000, in cazul unui C4 1,6, nu mi se pare chiar asa important si daca chiar castiga ceva cel care schimba la 6000 nu cred ca e mai mult de 0,5 sec.
Sau poate ca ma insel si daca schimbi la 5500 scade turatia la 3000, n-am verificat nici asta, dar nu cred ca scade sub 3900.
Cred ca e mult mai importanta benzina si ECU decat 6000 de turatii in loc de 5500.
Asta dupa ce am vazut ce inseamna cea mai buna si cea mai proasta benzina, culmea amandoua de la Rompetrol (dar de la statii diferite).
C4 coupe 1,6i
Shadow
AfterDark Racing Club

Mesaj de Shadow »

sch scrie: Dar cred ca era un 35-40 mai degraba, si oricum in treapta a doua se duce bine si de la 25 km/h, deci chiar daca te-ai duce pana in 50 km in treapta 1, in loc de 35, nu cred ca ai castiga cine stie ce, asta daca ai castiga ceva...
Poate doar daca la 50 km/h din treapta 1 ai baga direct a 3-a, pt ca la 50 km/h in a treia ai fi la peste 3000 de rotatii si aproape de cuplul maxim de la 4000.
Dar parca nu sunt curios sa vad in cat timp as face suta in conditiile astea...
Nu ai dreptate!
Trebuie sa schimbi unde curba Cp este la max, daca nu ma insel la benzina este undeva la 5800 rpm, numai stiu exact.
Chiar tie ti se pare ca la 25 km/h trage bine intra II tu de fapt pierzi.
Pot sa iti spun ca eu cu ultima masina care avea 86 cp schimbam:
I- 55km/h, II - 85-88km/h, III - 135km/h ca sa obtin timpi cei mai buni.
Mitsubishi Evolution X MR - Wicked White

Honda Civic Type-R FN2 - Milano Red (ex)

C4 coupe - Inferno Red (ex)
sch

Mesaj de sch »

Ok, Shadow, mersi!
O sa incerc sa schimb la 5750 sau 5800 (se pare ca nici ei nu stiu exact), si cu benzina carrera 100 si un ECU ceva mai sportiv.
Dar atunci nu mai inteleg care e importanta curbei cuplului!
Sau de ce am avut impresia ca parca nu mai accelereaza atat de puternic in treapta 1 la peste 40, sau in a doua la peste 70. Posibil insa sa fi simtit mai putin acceleratia din cauza ca am auzit prea tare motorul :)
Probabil un stimul exterior f puternic face ca un alt stimul mai putin puternic si de natura diferita sa fie resimtit mai estompat.
Tb sa ma fi facut psiholog!
:lol:
C4 coupe 1,6i
Bogdan
Fondator
Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005

Mesaj de Bogdan »

sch scrie:
Shadow scrie:Eu sunt 100% convins ca tu la 30km/h in I-a nu aveai 5300 rpm...dar in fine.
Asa cum a zis si Bogdan, cred ca un filmulet ar fii mult mai bun.
Aici s-ar putea sa ai dreptate. :)
Dar cred ca era un 35-40 mai degraba, si oricum in treapta a doua se duce bine si de la 25 km/h, deci chiar daca te-ai duce pana in 50 km in treapta 1, in loc de 35, nu cred ca ai castiga cine stie ce, asta daca ai castiga ceva...
Poate doar daca la 50 km/h din treapta 1 ai baga direct a 3-a, pt ca la 50 km/h in a treia ai fi la peste 3000 de rotatii si aproape de cuplul maxim de la 4000.
Dar parca nu sunt curios sa vad in cat timp as face suta in conditiile astea...
Arunca o privire la filmuletul pus de mine si vezi cam pe la cat schimb eu..fa si tu cam acelasi lucru si poate te apropii de timpul dat de carte.
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews
Imagine
sch

Mesaj de sch »

Ok, Bogdan, m-am lamurit, se pare ca nici masina (cu tot cu problema la evacuarea gazelor), nici benzina nu au nimic, a fost greseala mea ca am schimbat prea repede (probabil cu vreo 500 de rotatii mai jos decat ar fi trebuit).
Asta pt ca tu de la 0 la 100 m-ai batut cu 1 sec (eu avand o masina "incarcata" in plus cu 100 kg si 20 de cai putere), dar de la 80 la 120 in a 4-a am facut eu mai repede cu 1,5-2sec. Deci masina nu are nici pe dracu, totul e sa nu mai imi fie mila de ea, daca vreau sa scot timp bun.
Ideea e ca ti se pare ca pierzi f putin daca schimbi ceva mai jos si probabil in metri daca ar fi o cursa nu pierzi asa mult, dar in secunde pierzi mult (2-3 sec de la 0 la 100)
C4 coupe 1,6i
Bogdan
Fondator
Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005

Mesaj de Bogdan »

3 secunde diferenta este enorm de mult chiar daca pare putin...
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews
Imagine
tzun
c4 eXpLoSiF
Numar Inmatriculare: TCI

Mesaj de tzun »

iti trebuia un disel !! :lol: :lol: :lol:
C4 1.6 HDI 110 CP "berlina"
vw passat 1.9 tdi 131 cp 4motion
sch

Mesaj de sch »

da, asa e, si probabil daca as fi avut 2mii in plus, mi-as fi ascultat un prieten si mi-as fi luat diesel.
dar las ca a doua masina o sa fie un diesel, desi incep sa ma obisnuiesc si la mersul prin oras cu benzinara (asta mi se parea nasol de tot la inceput)
C4 coupe 1,6i
sch

Mesaj de sch »

Bogdan scrie:3 secunde diferenta este enorm de mult chiar daca pare putin...
da, bogdan, dar si alea 100 kg in plus fata de tine conteaza enorm (probabil cel putin 1 sec, daca nu mai mult).
Desi nu stiu daca ei cand testeaza viteza maxima si acceleratiile nu le testeaza cu masina cu rezervorul pe jumate plin, si cu 2 persoane medii in masina. Parca asa am citit aici pe forum.
Pt ca daca e asa, inseamna ca si tu mai ai putin de imbunatatit de la 12, 5sec. E drept, mult mai putin ca mine...
C4 coupe 1,6i
Shadow
AfterDark Racing Club

Mesaj de Shadow »

Pai daca te iei numai dupa curba cuplului, inseamna ca eu la diesel care am cuplul max la turatie f mica ce mai fac??? Merg numai la relantiu???
La dieseluri curba cuplului scade pe masura ce urci in ture.
E bine ca mergi cu ea cu grija, dar asta nu inseamna neaparat sa nu o turezi, doar de aia poate sa ajunga si la 6000 rpm :D
Mitsubishi Evolution X MR - Wicked White

Honda Civic Type-R FN2 - Milano Red (ex)

C4 coupe - Inferno Red (ex)
sch

Mesaj de sch »

shadow, din cate stiu eu despre dieseluri tu tb sa ai cuplul maxim pe la 2500, destul de departe de turatia de relanti :lol: , care la benzina e la 800 parca, la diesel poate mai jos.
eu ma gandeam la ceva de genul asta:
accelereaza cel mai bine datorita cuplului maxim si apoi iti accelereaza si peste turatia aia dar nu chiar la fel de bine, dar oricum tb sa urci in ture pt ca dupa ce schimbi sa nu cazi mult sub turatia de cuplu maxim (ceea ce ar insemna sa accelerezi prost apoi)
Nu poti sa stai nici pe loc in turatia de cuplu maxim, pt ca asta ar insemna sa nu mai accelerezi, nici sa urci peste o anumita limita de turatie, pt ca apoi ai cadea peste limita de cuplu maxim.
Dar se pare ca m-am inselat, am fost prea credul.
Acceleratia nu e data de valoarea cuplului, pt ca asta ar insemna ca dieselurile sunt mult mai rapide decat benzinarele avand curba cuplului mult mai mare ca benzinarele, ci foarte probabil tot de caii putere, pt ca C4 diesel si benzina,amandoua de 110 cai, au cam acelasi sprint pana la 100, cu o mica diferenta datorata probabil greutatii in plus a dieselului

Dar atunci nu mai inteleg ce d-zeu masoara cuplul asta, si la ce foloseste?
:)
C4 coupe 1,6i
PsH
PasHa
Numar Inmatriculare: B 58 HDI

Mesaj de PsH »

In mod normal cand schimbi viteza nu trb sa scada turati mai mult de 600 de ture.
1.6 i are cuplu maxim la 4000 si putere maxima la 5750.
pune tu carerra 100 si dai cateva talpe si iti garantez ca vei scoate un timp mult mai bun.
la o intalnire s-a urcat Adrian la volanul masinii mele si a ramas surprins cat de bine trage. explicatia: mers agresiv zilnic. exista si o parte negativa......consumul...
Imagine

C4 VTR 1.6 16v Bleu Oriental B 58 HDI - merg cu cioara vopsita doar numarul este de diesel, masina merge cu benzina
sch

Mesaj de sch »

PsH scrie:In mod normal cand schimbi viteza nu trb sa scada turati mai mult de 600 de ture.
1.6 i are cuplu maxim la 4000 si putere maxima la 5750.
pune tu carerra 100 si dai cateva talpe si iti garantez ca vei scoate un timp mult mai bun.
la o intalnire s-a urcat Adrian la volanul masinii mele si a ramas surprins cat de bine trage. explicatia: mers agresiv zilnic. exista si o parte negativa......consumul...
da, pai asa o sa fac, desi cu benzina asta scumpa de la omv, carrera 100, de care am vazut ca multi bagati, as avea ceva retineri sa alimentez prea des, pt ca in cartea tehnica a masinii scrie de benzina cu cifra octanica de 95 sau 98, nu de 100.
C4 coupe 1,6i
cosminnuss
SeXy si Foarte Bun
Numar Inmatriculare: B-15-DFK

Mesaj de cosminnuss »

Poti sta linistit, la noi benzina de 100 e bine daca are macar 97-98.

Cat despre turatii, la 30kmph in prima treapta ai 4100rpm, iar la 70kmph in a doua treapta ai 5200rpm.
O sa pun tabelul cu vitezele corespunzatoare turatiilor si treptelor ceva mai in colo...
merchandising, externalizare vanzari, sampling, hostess, backoffice
Ford Mondeo mk4, 2009, 2.0tdci, TitaniumX, neagra ca noaptea
sch

Mesaj de sch »

cosminnuss scrie:Poti sta linistit, la noi benzina de 100 e bine daca are macar 97-98.

Cat despre turatii, la 30kmph in prima treapta ai 4100rpm, iar la 70kmph in a doua treapta ai 5200rpm.
O sa pun tabelul cu vitezele corespunzatoare turatiilor si treptelor ceva mai in colo...
Mda, asta cam asa e. Am citit si eu pe niste forumuri niste povesti infricosatoare cu benzina si apa din ea.
Mie nu mi s-a intamplat chiar sa mi se inece motorul la relanti sau altceva la fel de grav (poate si pentru ca masina e noua), dar am simtit o data clar, la un juma de plin de la Rompetrol, ca trage motorul substantial mai slab decat de obicei.

Ideea cu tabelul ar fi una buna, pt ca cel putin mie imi vine mult mai usor sa ma uit la viteza, turometrul nu prea il folosesc ... Desi orice turatii mi-ai da in treapta 1 la un mers normal tot nu m-ai putea convinge sa merg cu peste 20-25 km/h, din cauza sunetului isterizant produs de motor :(
Ce stiu eu e ca are 4000 de turatii in treapta a 4-a la 100 si in treapta a 5-a la 127 km/h, iar in treapta a 5-a are 2000 de turati la 67 km/h (dar asta nu e chiar un tabel).
Oricum din etajarea treptei a 5-a, avand in vedere ca cica Loganul (nu mai stiu care benzinar) are la 2000 de rotatii 80 sau 90 km/h (citita pe undeva), cred ca s-ar putea trage o concluzie despre sportivitatea etajarii cutiei la C4 (cel putin a treptei a 5-a) nu prea "flatulanta" (dar mai bine sa ne gandim la coeficientul aerodinamic de 0,28, care functioneste, dar din pacate nu se prea simte decat dupa 130-140 km/h :) )
C4 coupe 1,6i
Scrie răspuns

Înapoi la “Citroen C4 Coupe, Berlina & Sedan”