Hm, mersi de sfat! Nu stiu insa daca o sa ma lase inima sa-l urmez in ceea ce priveste turatiile de peste 5800.onacus scrie:
Dupa asta schimba a 2-a la 50 de Km/h (adica 1 0-50), a 3-a la 85 (adica a 2-a pana la 85) si dupa cu a 3-a pana la suta (care merge pana la 115 si nu intra inca pe roshu).
Asa ar trebui sa-ti iasa. Asta inseamna ca schimbi in viteza superioara pe la 6200-6400 rpm.
In plus, nu sunt prea sigur ca astfel se obtin cele mai bune performante, pt ca puterea maxima e la 5800, apoi scade puterea (probabil).
Ca sa nu mai vorbim de cuplul maxim care e la 4000, si daca o duc pana peste 6000 (chiar nu stiu daca nu cumva taie alimentarea la 6000) dupa schimbare, probabil as avea peste vreo 4500.
Am citit aici pe forum ca accelerarea e data de marimea cuplului, iar puterea maxima e cea care doar este capabila sa intretina o anumita viteza. Nu imi e 100% clar asta, dar ar cam rezulta de aici ca dupa urcarea in trepte e bine totdeauna sa ai turatia in zona de cuplu maxim (deci imediat sub 4000 de ture), nu peste.
Asta teoretic.
Practic, am simtit o chestie in treapta 1 si cred ca se aplica cam la toate treptele si confirma cele de mai sus.
La o apasare brusca a pedalei de la vreo 5-10 km/h se duce imediat pana in 35 si bine apoi peste 40, dar mai putin bine. Asta pt ca probabil 4000 de ture face pe la 30-35 km (chiar o sa verific asta)..
La fel am simtit si cu treapta a doua pana la, respectiv peste 70 la ora.
S-ar putea sa ma insel, pt ca nu am facut chestiile astea decat o data, de doua ori, dar de obicei simt chestiile astea cu destula acuratete. In mod normal bag a doua la sub 25 km (chiar nu imi place sunetul motorului turat la peste 3500-4000 in treptele 2 si mai ales 1, parca e altfel, mai isteric, decat in 3, 4 si 5)
Prin urmare, ca schimbi 2 trepte la 5500 sau schimbi la 6000, in cazul unui C4 1,6, nu mi se pare chiar asa important si daca chiar castiga ceva cel care schimba la 6000 nu cred ca e mai mult de 0,5 sec.
Sau poate ca ma insel si daca schimbi la 5500 scade turatia la 3000, n-am verificat nici asta, dar nu cred ca scade sub 3900.
Cred ca e mult mai importanta benzina si ECU decat 6000 de turatii in loc de 5500.
Asta dupa ce am vazut ce inseamna cea mai buna si cea mai proasta benzina, culmea amandoua de la Rompetrol (dar de la statii diferite).