ESP-ul, un "must" sau doar "nice to have"

Accidente de toate felurile...
Scrie răspuns

ESP

MUST
99
68%
NICE to have
46
32%

Voturi totale: 145

sorigen

Re: ESP-ul, un "must" sau doar "nice to have"

Mesaj de sorigen »

Eu am reusit sa iau o bordura din cauza ESP-ului cand am virat stanga sa intru pe o straduta.. deci titlul topicului ar putea fi "nice" sau "dangerous"

Nu ati patit niciodata (cei cu ESP) sa fiti intr-o situatie din care ati fi iesit mai bine fara ESP ?
2008 Citroen C4 VTR 1.6HDi 110cp + (Folii Llumar, Faruri Dectane, Xenon GT HID) aici
http://www.info-service.ro
candymann

Mesaj de candymann »

nu! esp-ul te scoate din belele si te mentine pe traiectorie. nush cum ai luat tu bordura aia cu esp cu tot.
Mihay
Supermoderator

Mesaj de Mihay »

nu prea e chiar asa cu ESP ..uneori te poate incurca urat de tot . la VAG-uri e cel mai aiurea din ce stiu eu
spooky
Numar Inmatriculare: B-112-UFO

Mesaj de spooky »

atunci... recomandarea mea... te duci pe o pista uda si inveti sa controlezi masina cu ESP activat, asta ca sa nu incerci sa faci ceea ce face espul mult mai repede decat tine....

eu asa am facut. si nu ai nevoie de 100km/h. e suficient si la 40km/h pe sine ude de tramvai si masina poate sa derapeze.
C4 1.6 HDi 110CP SX, gris fer, 299.000 km din 07/2006
Mitsubishi Pajero Sport GLS 2.5TD din 2003 - expeditii offroad
Radioamator YO3INP - Yeasu FT-8900 + antena fixa
Statie CB President Harry III ASC + antena fixa
INFOCON, RUFOn, UFOpedia, Statie Meteo
vlad
CREATIVE TECHNOLOGIE
Marca si model masina: Citroen C4, 1.6 HDI
Numar Inmatriculare: BH 57 ELA

Mesaj de vlad »

Sorigen nu ne explici si noua cum s-a intimplat de te-a incurcat ESP-ul ?
Black pearl, 1,6 HDI, 90 caluti.

ImagineImagineImagineImagine
basy
Praz Racing Team

Mesaj de basy »

O sa reiau ca va place sa incepeti cu sfarsitul.
ESP este foarte periculos atunci cand stii ce faci la volan pentru ca imprima o reactie nenaturala masinii, in 99% din cazuri o face sa subvireze mai mult decat ai vrea ceea ce inseamna ca prefera sa iti mute botul mai in exterior(a se citi in masina de pe contrasens/sant) decat sa iti lase spatele sa plece putin si tu decat sa stai cu accleratia unde este sau chiar sa o calci la podea si masina sa se redreseze. La C4 este foarte bine reglat, adica pe o curba unde asfaltul este uscat ESP actioneaza roata de pe interior si este ca si cum ai merge cu frana de mana putin blocata, dar si aici intervine dezavantajul ca nu ai deloc acceleratie pentru iesirile in forta de pe viraj.
ESP, pentru un om normal este ok pentru ca dc ii pleaca spatele se sperie si calca frana avand sanse mici sa o redreseze el, ESP facand treaba in locul lui. O alta situatie unde ESP se comporta mai bine ca omul este pe zapada la un fel de test al elanului, iar pe spate sa ai cauciucuri de vara. Cam astea ar fi singurele 2 situatii cand ESP nu te incurca.
Cea mai periculoasa functionare a ESP mi s-a parut la VAG, am avut 2 situatii la limita: una a fost cu un Golf 5 2.0 TDI pe o curba de dreapta cand mi-a sarit o banda fara sa o simt macar(subvirare extrema), iar a doua a fost cu un Leon 4x4 care a subvirat chiar mai mult, o banda si jumatate.

Pe gheata si zapada folosesc frecvent frana de mana cand vad ca nu ma mai asculta fata pe diverse curbe.

Si da, am ESP desi l-as dezactiva la fiecare urcare in masina, dar nu pot. :x
Citroen C4 Coupe 1.6 HDI 110 alb
spooky

Mesaj de spooky »

basy... ce-i drept nu am testat alte esp-uri pe alte masini, chiar daca acestea erau dotate cu, dar, am 127500km cu acest C4 si inca pe atat cu alte masini care nu aveau ESP (inclusiv Dacia)... si nu doar o data ESP-ul s-a aratat salvator, chiar si in situatii in care nu le anticipezi... si chiar stiu ce sa fac si cum sa reactionez in caz ca masina scapa de sub control. In fiecare din situatiile pe care le-am avut sunt convins ca reuseam sa redresez la timp... si daca nu reuseam...

Nu stiu daca un om normal calca frana cand vede ca ii fuge spatele. Ma rog... eu cel putin nu imi aduc aminte sa fi facut asa ceva niciodata.
Si imi dau seama ca tu ceea ce spui ma face sa ma gandesc la cum controlezi o curba cand o ataci in viteza sportiv.

Un vanzator de la Peugeot ma intreba mai demult... mergi sportiv? Evident ca i-am raspuns nu... si atunci mi-a zis ca nu am nevoie de ESP... stiu ca stii... dar S-ul nu vinde de la Sportiv... (basy, nu ma adresez tie personal, ci in general/tuturor)

De ce as actiona frana de mana in curbe pe zapada? Doar de fun poate... de ce sa nu ma mai asculte? pentru ca intru cu prea mare viteza in curba sau trag prea tare de volan cumulat cu accelerare? Situatiile pot varia, dar clar nu e o situatie de codus normala si adaptata la conditiile meteo, pentru ca daca intri cu 100 intr-o curba de 30 nici mama esp-ului si a airbagului, nici frana de mana nu te mai ajuta.

Uite o situatie recenta: eram pe la Borsec, viteza in jur de 90...100km/h... temperatura exterioara... sincer nu mai stiu dar undeva pe la -20 grade celsius. cauciucuri de iarna... pe jos cred ca era putina gheata... cand vad in curba venind un matiz... intru-cat eram cam aproape de axul drumului, am tras usor de volan sa corectez traiectoria pentru a avea o distanta de siguranta fata de cealalta masina, moment in care fundul masinii a fugit, dar cateva momente mai tarziu esp-ul m-a repus pe traiectorie, dar asta dupa ce am zis ca o sa intru intr-unul din parapeti. deci comportamentul a fost cam contrar a ceea ce spui tu ca are tendinta esp sa faca. cel putin eu asa am inteles din descrierea ta.

basy... sincer am mai vazut oameni care conduc asa cu frana de mana constant si fac manevre din astea periculoase, asta pentru ca nu au ESP... dar in rest nu as intelege de ce vrei sa continui sa faci asta...

din textul tau nu am inteles la ce te referi cu testul elanului pe zapada si cauciucurile de vara pe spate...
sorigen

Mesaj de sorigen »

Am avut o singura experienta in care era sa lovesc o masina si din fericire doar am atins putin o bordura, asta pana sa-mi dau seama cat periculor poate sa fie ESP-ul cateodata. Cum? De ce?

Din cate stiu el cea mai importanta functie a ABSului este faptul ca ai posibilitatea de a vira cand franezi. Daca se baga ESP peste tine papa virat daca pierzi doar un pic de aderenta. Cel putin la mine subvireaza foarte mult din cauza ESPului. Alta chestie foarte proasta a lui este faptul ca nu pot accelera cand se activeaza, deci daca vreau sa redresez masina trebuie sa pun frana si sa ma rog de ESP sa nu faca vreo prostie si sa ma opresc fara sa intru in ceva :bounce:
2008 Citroen C4 VTR 1.6HDi 110cp + (Folii Llumar, Faruri Dectane, Xenon GT HID) aici
spooky

Mesaj de spooky »

sorigen scrie:Alta chestie foarte proasta a lui este faptul ca nu pot accelera cand se activeaza, deci daca vreau sa redresez masina trebuie sa pun frana si sa ma rog de ESP sa nu faca vreo prostie si sa ma opresc fara sa intru in ceva :bounce:
:o nu stiu... sincer niciodata pana acum nu am mai avut nevoia sa mai accelerez cand a intrat ESP-ul...

sigur nu poti accelera cand esp-ul e dezactivat? (nu dati ca nu stiu)

cand a intrat doar ABS-ul si am vazut ca nu ma opresc si iau pe cineva pe capota, da, am accelerat si am schimbat traiesctoria... dar asa...

tot nu am inteles de ai atins o bordura din cauza esp-ului.
sorigen

Mesaj de sorigen »

Am franat si am vrut sa fac stanga pe o straduta, si probabil am luat o pata de asfalt din aia mai lucioasa si mi-a fugit o roata un pic, a intrat ESP si masina a subvirat destul de rau..
basy
Praz Racing Team

Mesaj de basy »

spooky scrie:basy... ce-i drept nu am testat alte esp-uri pe alte masini, chiar daca acestea erau dotate cu, dar, am 127500km cu acest C4 si inca pe atat cu alte masini care nu aveau ESP (inclusiv Dacia)... si nu doar o data ESP-ul s-a aratat salvator, chiar si in situatii in care nu le anticipezi... si chiar stiu ce sa fac si cum sa reactionez in caz ca masina scapa de sub control. In fiecare din situatiile pe care le-am avut sunt convins ca reuseam sa redresez la timp... si daca nu reuseam...

Nu stiu daca un om normal calca frana cand vede ca ii fuge spatele. Ma rog... eu cel putin nu imi aduc aminte sa fi facut asa ceva niciodata.
Si imi dau seama ca tu ceea ce spui ma face sa ma gandesc la cum controlezi o curba cand o ataci in viteza sportiv.

Un vanzator de la Peugeot ma intreba mai demult... mergi sportiv? Evident ca i-am raspuns nu... si atunci mi-a zis ca nu am nevoie de ESP... stiu ca stii... dar S-ul nu vinde de la Sportiv... (basy, nu ma adresez tie personal, ci in general/tuturor)

De ce as actiona frana de mana in curbe pe zapada? Doar de fun poate... de ce sa nu ma mai asculte? pentru ca intru cu prea mare viteza in curba sau trag prea tare de volan cumulat cu accelerare? Situatiile pot varia, dar clar nu e o situatie de codus normala si adaptata la conditiile meteo, pentru ca daca intri cu 100 intr-o curba de 30 nici mama esp-ului si a airbagului, nici frana de mana nu te mai ajuta.

Uite o situatie recenta: eram pe la Borsec, viteza in jur de 90...100km/h... temperatura exterioara... sincer nu mai stiu dar undeva pe la -20 grade celsius. cauciucuri de iarna... pe jos cred ca era putina gheata... cand vad in curba venind un matiz... intru-cat eram cam aproape de axul drumului, am tras usor de volan sa corectez traiectoria pentru a avea o distanta de siguranta fata de cealalta masina, moment in care fundul masinii a fugit, dar cateva momente mai tarziu esp-ul m-a repus pe traiectorie, dar asta dupa ce am zis ca o sa intru intr-unul din parapeti. deci comportamentul a fost cam contrar a ceea ce spui tu ca are tendinta esp sa faca. cel putin eu asa am inteles din descrierea ta.

basy... sincer am mai vazut oameni care conduc asa cu frana de mana constant si fac manevre din astea periculoase, asta pentru ca nu au ESP... dar in rest nu as intelege de ce vrei sa continui sa faci asta...

din textul tau nu am inteles la ce te referi cu testul elanului pe zapada si cauciucurile de vara pe spate...
In ceea ce priveste faptul ca un om normal calca frana cand se intampla orice neprevazut crede-ma ca asa este, am avut un accident in care m-am rasturnat de 3 ori din cauza unui "pilot" din asta, accident care putea fi evitat numai prin mentinerea constanta a acceleratiei.
Daca m-ai cunoaste ai intelege mult mai bine ceea ce am spus. In nici un caz nu m-am referit sa mergi pe zapada/gheata cu 100 km/h si sa tragi frana de mana, aia nu inseamna redresare, aia inseamna moarte direct. Dar atunci cand iei o curba si ai 20-30 km/h si te indrepti spre o bordura cu fata inainte, tragi frana de mana ca sa repui masina pe traiectorie, este singura varianta.
Cat priveste chestia cu accelerarea crede-ma ca este problema mare sa nu poti accelera. La o masina cu tractiune fata, pentru a o redresa, cand iti pleaca spatele, nici macar nu trebuie sa iei de volan in partea opusa, trebuie doar sa accelerezi.
M-am referit la faptul de a schimba o banda si a reveni din nou pe ea mai violent pe o suprafata de gheata si/sau zapada.
basy
Praz Racing Team

Mesaj de basy »

spooky scrie:sigur nu poti accelera cand esp-ul e dezactivat? (nu dati ca nu stiu)
Poti accelera cand ESP e dezactivat, problema este ca la C4 poate fi dezactivat numai pana la 50, dupa se reactiveaza automat.
sorigen

Mesaj de sorigen »

Cand pierzi un pic controlul si trebuie sa redresezi masina nu ai foarte mult timp sa te bagi pe sub volan sa apesi pe butonul de ESP :violent1: macar daca punea butonul ala de dezactivare undeva sa poti ajunge la el fara sa trebuiasca sa te apleci putin.
Bogdan
Fondator
Marca si model masina: Citroen C4, 1.4 16V, 2005

Mesaj de Bogdan »

@sorigen, ceva asemanator era sa patesc si eu..

Curba la dreapta, masina nu mai vira, a intrat ESP si m-a aruncat in interiorul virajului. Ca printr-o minune am reusit sa trag stanga si sa nu ma urc pe borduri!
Octavia 3, Elegance, 2.0 TDI,DSG + Black Pack, 2013
C4 Coupe X 1.4, '05 ...a different one ...... ..
KartingClub | DS Spirit | MotorSportNews
Imagine
spooky

Mesaj de spooky »

basy scrie:
spooky scrie:sigur nu poti accelera cand esp-ul e dezactivat? (nu dati ca nu stiu)
Poti accelera cand ESP e dezactivat, problema este ca la C4 poate fi dezactivat numai pana la 50, dupa se reactiveaza automat.
am spus o prostie foarte mare azi noapte... am vrut sa intreb defapt: sigur nu poti accelera cand intra esp-ul?

o a doua intrebare, ESP-ul de pe C4, actioneaza si cumva in sensul accelerarii, nu doar a blocarii rotilor?
Scrie răspuns

Înapoi la “Crash boom bang - Accidente”